VIDEO | Pandemija nije utjecala na izgradnju poddionice Počitelj-Zvirovići

1418

Jedan od zahtjevnijih projekata u BiH svakako je izgradnja koridora 5C. Pandemija koronavirusa nije utjecala na izvođenje radova na južnom gradilištu naše zemlje, točnije na izgradnji poddionice Počitelj – Zvirovići.

Od početka veljače radilo se na prevenciji i prepoznavanju simptoma koronavirusa. Pristup gradilištu na poddionici Počitelj-Zvirovići osiguran je od vanjskih utjecaja kako bi se gradilište održalo sigurnim.

“To u prvom redu uključuje zaštitne maske, zaštitne rukavice i potpunu dezinfekciju niz treninga, niz priručnika i kontinuirano na dnevnoj bazi provjera stanja gradilišta po pitanju primjene mjera”, kaže Sanda Zorić, nadzorni inžinjer za sigurnost na projektu.

Prvi slučaj zaraze radnika pokazao je kako su sve preventivne mjere dobro implementirane.

“Radi se o radniku koji je bio zaposlen na ovom projektu čiji je bliski član obitelji bio zaražen ovim virusom, međutim i prije samog otkrivanja tog pozitivnog stanja kod radnika mi smo 7 dana ranije reagirali na način da smo povukli sve one kontakte u samoizolaciju”, rekla je Sanda Zorić, nadzorni inžinjer za sigurnost na projektu.

Veliki broj radnika radi u tri smjene austrijskom tunelskom metodom. Radi se iskop punog profila tunela, koji bi trebao biti dug oko 1.100 metara. Poddionica podijeljena je na dva lota i njena dužina je 11 kilometara.

“Lot 1 je ukupne dužine 10 km i na tih 10 km imamo tunel sastoji se od 2 tunelske cijevi duzine 1.100 metara zatim imamo 3 manja mosta i imamo 2 petlje , petlja počitelj spaja 2 ceste Vc sa postojećom magistralnom cestom dok druga petlja spaja autoput 5 c sa planiranom jadransko jonskom magistralom”, kazao je Mladen Glamočanin, nadzornik na izvođenju radova.

Stubovi na mostu Počitelj koji je ujedno najzahtjevniji na gradilištu, visine su i preko 100 metara.

Trenutačno se radi na njegovim temeljima. Izgradnja poddionice financira se sredstvima osiguranim u okviru Ugovora o zajmu sklopljenog s Europskom investicijskom bankom u visini od 100 milijuna eura.

Predviđeni roki zgradnje za LOT1 je 24 mjeseca, a za LOT2 30 mjeseci.