Vilim Primorac, predsjednik Uprave HT ERONET: Pred nama je vrijeme izazova, no optimisti smo

705

Nakon gotovo dva i pol mjeseca rada u posebnim okolnostima uslijed pandemije koronavirusa, prošloga tjedna djelatnici HT ERONET-a vratili su se u svoje urede, na svoja radna mjesta, u „nove normalne“ okolnosti.

Naravno, uz poštivanje svih preporučenih epidemioloških mjera, s naglaskom na fizičku distancu.

O poslovanju HT ERONET-a za vrijeme pandemije, kao i očekivanjima i planovima za razdoblje koje slijedi, za Večernji list govorio je predsjednik Uprave Vilim Primorac.

Izvanredno stanje zateklo je sve, tako i telekomunikacijski sektor, ne samo kod nas, već i u cijelome svijetu, pa se brzo morala napraviti prilagodba u skladu s novim pravilima.

Po riječima predsjednika Uprave HT ERONET-a Vilima Primorca, jasno je, kaže, što se poslovanja u ovom razdoblju tiče, kako rezultat, uslijed krize, neće biti kakav se očekivao.

Izvjestan je pad prihoda, no mjere koje se poduzimaju ili se planiraju poduzeti imaju za cilj stabilizirati poslovanje. Jasno je, kaže Primorac, da je cijeli gospodarski sektor u problemima, no uloga koju HT ERONET ima u bh. društvu kao partner i pružatelj brojnih usluga, s naglaskom na digitalizaciju čiji je jedan od važnih nositelja, ostavljaju razlog za optimizam.

Prema njegovim riječima, posljedice pandemije i u telekomunikacijskom sektoru (kao, uostalom, u gotovo svim područjima) neće biti tako lako ublažiti te je neophodna sinergija svih: i politike, i vlasničkih struktura, javnog i gospodarskog sektora, regulatora, naravno – i korisnika, zaposlenika, društva u cjelini, kako bi se zajednički nadišli svi problem koje je pandemija prouzročila.

U HT ERONET-u je, praktično, preko noći, došlo do potpune promjene načina poslovanja: komunikacija seli online, uvodi se rad od kuće, interni procesi se digitaliziraju, većina prodajnih mjesta se zatvara ili im se mijenja/skraćuje radno vrijeme. Na jednoj strani bio je izazov poslovanja u novim okolnostima (od kuće), a istodobno je trebalo osigurati kapacitet mreže, ali i visoku razinu kvalitete i dostupnosti usluga. Mnoge planirane aktivnosti i kampanje su zaustavljene, trebalo se u potpunosti okrenuti novonastaloj situaciji.

Primorac naglašava kako je u poduzeću, na samome početku izvanrednog stanja, odlukom Uprave, formiran Tim za koordinaciju krizne situacije, te se nastojalo, što brže i učinkovitije, odgovoriti svim izazovima.

– Na početku ove krize, dok nitko od nas nije znao s čim se suočava, na prvome mjestu bila nam je sigurnost naših zaposlenika i njihovih obitelji. S tim u vezi odmah smo poduzeli sve mjere zaštite, u vrlo kratkome roku organizirali rad od kuće za većinu zaposlenika, omogućili VPN pristup, osigurali prijenosna računala. Nabavili smo sva potrebna zaštitna sredstva, sredstva za dezinfekciju, dezinficirali sve urede i radne površine. Brzo smo se prilagodili novome na činu poslovanja, organizirali rad, prilagodili niz internih i eksternih procedura i krenuli u izazov.

Naravno, cijelo vrijeme mislili smo i na naše korisnike. Kako njima osigurati kvalitetnu i pravodobnu uslugu u novonastalim okolnostima, bilo je jedno od glavnih pitanja. Tu je bio i naš odnos prema zajednici, društvu… Sve resurse stavili smo na raspolaganje mjerodavnim institucijama u svrhu prenošenja poruka i obavijesti, a u vezi sa zaustavljanjem pandemije.

Moram naglasiti da sam iznimno ponosan na sve naše djelatnike –kako one na „prvoj crti“ – u prodaji, na terenu, tako i one koji su savjesno i odgovorno obavljali svoj posao od kuće ili iz svojih uredskih prostorija te bih iskoristio i ovu prigodu i zahvalio im na razumijevanju, odgovornosti i discipliniranosti.

Na koji način je funkcionirala komunikacija prema korisnicima?

– Korisnicima smo cijelo vrijeme krize bili maksimalno dostupni. Bili smo na raspolaganju kroz cijelu lepezu svih naših pull, push i digitalnih kanala prodaje, tj. preko prodajnih mjesta, teleprodaje, web-a, indirektnih partnera, D2D za potrebe privatnih korisnika, kao i putem prodajnih predstavnika za potrebe poslovnih korisnika.  Korisnici su sve svoje potrebe mogli realizirati na brz i jednostavan način, bilo na svojoj kućnoj adresi preko teleprodaje, web-a, naših prodajnih partnera na terenu ili eventualnim odlaskom na prodajno mjesto HT ERONET-a, tako da smo korisničko zadovoljstvo držali na vrlo visokoj razini.

Kako je funkcionirala prodaja, konkretno – prodajna mjesta?

– Naša prodajna mjesta su cijelo vrijeme bila otvorena, dostupna korisnicima u rasponu od 80 do 100 % ukupne raspoloživosti prodajne mreže, naravno uvažavajući mjere institucija kojima smo se prilagođavali kroz različite faze pandemije. Svi ostali kanali prodaje bili su raspoloživi u svom punom kapacitetu.

Također bih se osvrnuo i na rad naše Korisničke podrške koja jetakođer iznijela veliki posao. Naime, iako je ovo situacija u kojoj senikada prije nismo našli, iznimno smo ponosni što korisnička  podrška ni u jednom trenutku nije prestala s radom, niti na jednom od komunikacijskih kanala.

HT ERONET je tijekom ove pandemije osigurao i niz pogodnosti svojim korisnicima?

– Tako je. Za naše korisnike smo prilagodili korporativnu web- stranicu na kojoj su mogli pronaći sve informacije o uslugama i poslovanju u izvanrednim okolnostima, suspendirane prepaid korisnike vratili smo u status aktivnih, omogućili nadoplatu bona online, otključali preko 55 TV kanala, otključali videoteku koja je besplatna, omogućili aktivaciju e-računa kroz Plus klub. Podsjećam i da je Uprava HT ERONET-a donijela odluku da se, sukladno
epidemiološkoj situaciji, odgode isključenja za 1. i 2. mjesec.

Jeste li zadovoljni funkcioniranjem mreže tijekom izvanrednog stanja?

– Što se tiče tehničkih i infrastrukturnih resursa, budući da je naša mreža – i fiksna i mobilna (xDSL, FTTx, 3G, 4G/4G+) visoko-kapacitivna i pouzdana, nije bilo nekih problema pri povećanom korištenju resursa te mreže.

Kako bi se osigurao kontinuitet pružanja kvalitetnih usluga prema krajnjim korisnicima, posebnu pozornost u proteklom razdoblju usmjerili smo na pojačani nadzor mrežnih kapaciteta s ciljem pravodobne intervencije, tj. proširenja pojedinih resursa u razdoblju kontinuiranog rasta prometa koji je zabilježen u drugoj polovici ožujka.

Dokle se došlo, konkretno, na izgradnji 4G mreže i kakvi su planovi za drugi dio godine?

– Iznimno smo zadovoljni dinamikom projektnih aktivnosti tako da već od početka ove godine 4G (4G+) signal imamo prisutan u većini općina u BiH. Uz kontinuitet radova na terenu, kvaliteta i dostupnost mreže i usluga, nastavit će se poboljšavati iz tjedna u tjedan. Sasvim sigurno ćemo uvjete definirane licencijom ispuniti mnogo ranije nego što je to predviđeno.

U 2020. godini nastavljamo intenzivno raditi na modernizaciji i širenju 4G (4G+) mreže zajedno s našim tehnološkim partnerom Ericssonom Nikolom Teslom. Zahvaljujući implementiranoj opremi radijskog sustava koja je u istom trenutku i „5G-ready“ i „IoT- ready“, HT Eronet će imati mogućnost brzog i jednostavnog prelaska na 5G tehnologiju.

Ono što posebno treba istaknuti jest i činjenica da je HT ERONET, kao partner, pružio potporu projektu e-Škole, u suradnji sa SUM-om i SUMIT-om, županijskim ministarstvima obrazovanja, SUM TV i RTV Herceg-Bosne. Kako ste zadovoljni provedbom projekta i općenito, njegovim odjekom u javnosti?

– HT ERONET, kao društveno odgovoran partner, i to u ovom slučaju nije samo zgodna floskula, odmah se uključio u ovaj zahtjevan projekt podizanja sustava učenja na daljinu. Stavili smo sve svoje resurse na raspolaganje, bez ikakve naknade, kako bismo našim učenicima i nastavnicima omogućili praćenje nastavnih jedinica.

U ovoj izvanrednoj kriznoj situaciji koristili smo sve svoje stručne i tehničke kapacitete kao odgovor na izazov digitalne transformacije obrazovanja. Ovakvi nacionalni projekti se, inače, planiraju i uvode u uporabu godinama.

Po završetku ove krize, društvu će na korištenje ostati moderna i sofisticirana digitalna platforma za obrazovanje, čime ćemo realizirati dio naše misije – omogućenje društva znanja. U tom smislu smo stavili na raspolaganje Cloud sustav, IPTV platformu i OTT sustav te naše IT i inženjerske kapacitete, u svrhu realizacije tehničkog rješenja.

Bilo je iznimno zahtjevno i još je, u ovako kratkom roku, organizirati i podići jedan ovakav sustav. Digitalno doba je nastupilo, na što odavno ukazujemo i u svojim priopćenjima i svojim uslugama. Smatramo kako je nužno da se i nakon ovoga svega, još ozbiljnije pristupi kvalitetnijem razvoju digitalnih platformi u svim sferama društva. I još bih na ovo dodao da je HT ERONET jedini telekom operater u BiH koji je ponudio program e-Škole u sklopu svoje IPTV platforme potpuno besplatno.