FOTO | Obilježena 28. obljetnica osnutka PPN Ludvig Pavlović

3165

U Čapljini je obilježena 28. obljetnica osnutka Postrojbe HVO za posebne namjene ”Ludvig Pavlović”.

Grad Čapljina, na čelu s gradonačelnikom Vidićem, ugostio je predstavnike postrojbe, braniteljske udruge, gradonačelnike i načelnike iz susjednih gradova i općina, kao i predstavnike Hrvatskog narodnog sabora.

Nakon svečanog prijema, izaslanstvo Hrvatskog narodnog sabora, zajedno sa izaslanstvom Grada Čapljine, odalo je počast poginulim i preminulim braniteljima, položivši vijenac i zapalivši svijeću na Trgu hrvatske slobode.

U razgovoru s Davorom Đugumom, predsjednikom PPN ”Ludvig Pavlović” doznajemo kakav je doprinos ova postrojba dala u ratu.

”Prošlo je 28. godina od kad smo se osnovali, a danas smo se ovdje okupili da najprije prisjetimo naših poginulih i umrlih pripadnika postrojbe i naravno svi mi živi ovdje se sjetimo svih onih dana koje smo prošli zajedno. Ova postrojba je nastala 6. lipnja 1992. godine od Prve dobrovoljačke pukovnije ”Kralj Tomislav”, a nakon toga našom postrojbom je zapovijedio pokojni Božan Šimović da bi postrojba odmah sudjelovala u akciji ”Bura” te smo prešli Neretvu, oslobodili Stolac i izgubili smo našeg zapovjednika Šimovića. Postrojbu je nakon toga preuzeo pokojni general Dragan Ćurčić i od tada je nastavila daljni ratni put. Kroz postrojbu ”Ludvig Pavlović” prošlo je oko 600 do 700 pripadnika, s tim da je njih 26 dalo svoj život za svoju domovinu. Naravno, među poginulima su i dva zapovjednika Šimović i Dragan Ćurčić”, kazao je Davor Đugum, predsjednik PPN ”Ludvig Pavlović”

Vijence su položili i predstavnici PPN Ludvig Pavlović, predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata i predstavnici Oružanih snaga BiH BiH. Nakon polaganja vijenaca uslijedila je i molitva.

Po završetku misnog slavlja, program obilježavanja 28. obljetnice osnutka PPN ”Ludvig Pavlović” nastavljen je prigodnim druženjem.