FOTO | U Čapljini zapaljene svijeće za ubijenu djecu Viteza

1219

Brutalno ubojstvo osmero djece granatom koju su ispalili pripadnici vojske Armije BiH na dječje igralište u Vitezu 10. lipnja 1993. godine obilježeno je i u Čapljini.

Mladi hrvatski aktivisti su tako u srijedu, 10. lipnja u 20:00 sati u brojnim gradovima BiH  te u Republici Hrvatskoj zapalili osam bijelih svijeća u sjećanje na jedan od najstrašnijih događaja u Domovinskom ratu.

Cilj im je, kažu, pokazati da ubijena djeca nisu zaboravljena i da još ima onih koji se bore za istinu.

Tog kobnog 10. lipnja petero je djece poginulo je na mjestu, a troje je naknadno umrlo od posljedica, u bolnici. Ostala djeca dobila su trajnu tjelesnu invalidnost.

Živote su izgubili: Boris Antičević (1983.), Dražen Čečura (1978.), Sanja Garić, (1975.), njezin brat Milan Garić (1981.), Velimir Grebenar (1981.), njegova sestra Augustina Grebenar (1984.), Sanja Križanović (1978.) i Dragan Ramljak (1978.)

Još tragičnije je što je tada bio potpisan sporazum o prestanku sukoba između sukobljenih strana.

Dan ranije su general Milivoj Petković (načelnik Glavnog stožera HVO) i general Rasim Delić (načelnik Glavnog stožera Armije BiH) u Kiseljaku sastavili sporazum o prestanku sukoba između sukobljenih strana. Taj je sporazum je proširen i potpisan sljedeći dan kada i stupa na snagu.

Prema Članku 1., koji je nosio naziv Prestanak neprijateljstva, dogovoreno je da: Počevši od 14:00 sati 10. lipnja 1993. godine, uspostavit će se apsolutni prekid vatre (op. a.) i zamrzavanje vojnih aktivnosti, uključujući vojne pokrete, raspoređivanje snaga i daljnju fortifikaciju.

Međutim, istoga dana, u 20:45 sati, iz područja pod nadzorom ABiH, Šljivičice i Kruščice, ispaljena je minobacačka granata kalibra 120 mm, koja je pala u Podgradinu, jedno od naselja Viteza, i napravila spomenuti zločin i tragediju.