ZHŽ uvodi zabranu rada nedjeljom

832

Rad nedjeljom uskoro bi mogao postati prošlost na području Zapadnohercegovačke županije.

Ministarstvo gospodarstva ZHŽ-a podnijelo je inicijativu za zabranu rada nedjeljom.

– Nakon većeg broja upita, peticije koju su potpisali vlasnici trgovina, kao i svakodnevnog razgovora s vlasnicima i djelatnicima trgovina iz ZHŽ-a, Ministarstvo gospodarstva priprema odluku o radnom vremenu, rasporedu dnevnog i tjednog radnog vremena te radnom vremenu u dane blagdana/praznika – navode iz Ministarstva.

Trenutačno je na snazi odluka Vlade ZHŽ-a od 2008. kojom je dopušten rad nedjeljom i blagdanima od 7 do 10 sati radi opskrbe pučanstva prehrambenim potrepštinama.

Nova odluka, navode iz Ministarstva gospodarstva ZHŽ-a, bit će na jednoj od sljedećih sjednica Vlade, a njome će nedjelja i blagdani biti proglašeni neradnim danima.

– Ova odluka predmet je razgovora već dulje vrijeme unutar Vlade, svakodnevnog kontakta s gospodarstvenicima, ali i s djelatnicima u trgovačkim objektima.

Inicijative poslodavaca i razgovori s njima uvjerili su nas da ova odluka neće ekonomski ugroziti našu županiju.

Postigli smo široki konsenzus o ovom pitanju te vjerujem da će ova odluka naići na podršku cjelokupnog stanovništva naše županije u cilju veće zaštite dostojanstva radnika.

Slobodna nedjelja važna je za obitelj, za obiteljska okupljanja, jer obitelj je najdragocjenije dobro čovječanstva – navodi ministar gospodarstva ZHŽ-a Dario Sesar.

Dodaje kako svakodnevno svjedočimo polemikama u susjednim i državama EU-a o toj temi te je i u BiH bilo nekoliko inicijativa da se zabrani rad nedjeljom i blagdanima.

– U našoj kulturi nedjelja je neradni dan, a da je tomu tako, možemo zaključiti i iz samog njezina naziva – kažu iz Ministarstva.