Obrada zemlje: Ljubinjsko polje poput talijanske Toscane

1702

Znatiželjnici – novinari i promatrači, spuštajući se strminom iz smjera Stoca prema istočno-hercegovačkoj varošici Ljubinju, uvijek su iznova ljuti na planere prometnice koja je tako napravljena da se nigdje uz nju ne možete stati i na miru pogledati prizor u podnožju.

Za cijelu zemlju Hercegovu – zapadnu, istočnu, sjevernu ili južnu računajući i dolinu Neretve, riječ je o jedinstvenom prizoru kojega pruža Ljubinjsko polje.

Kada kroz petnaestak kilometara kraške pustoši, bez kuća, izronite s desna, u dolini, ukaže se polje, narodski rečeno – milina pogledati. Tako je bilo prošlih godina, tako je i ove godine.

U polju se uočava jedino smjena kultura, nekada je dominirao duhan, ove godine žitarice. Prizor je pogodan i za đačke ekskurzije, poučno za vaspitanje, a ugodno oku.

Prije koju godinu od kolega Dragiše Sikimića urednika portala Moja Hercegovina.com, čuli smo za informaciju iz nadležnih općinskih službi općine Ljubinje, da je od 1009 parcela u Ljubinjskom polju bilo obrađeno 1.006!

Iako samo Ljubinje djeluje kao oronula varošica, kad je riječ o Ljubinjskom polju, ono je zapadna Europa.

Dok gledate s uzvisine, djeluje kao Toskana ili dolina rijeke Po u Italiji, njemačke ravnice ili francuske i španjolske zaravni, austrijske i švicarske uzvisine…