VIDEO | Turisti iz BiH traže povrat novca za rezervirane aranžmane u Hrvatskoj

1142

Brojni turistički aranžmani odgođeni su nakon uvođenja dvotjedne samoizolacije u Hrvatskoj za sve državljanje Bosne i Hercegovine.

U problemu su potrošači koji su već uplatili novac za rezervacije, a koji povrat novca sada traže od turističkih agencija, javlja BHRT.

Bez aranžmana u susjednoj Hrvatskoj, novac uplaćen, što dalje? Potrošači koje su novinari kontaktirali nisu željeli govoriti pred kamerama, kako time ne bi ugrozili odnos s agencijom od koje čekaju povrat novca. Direktorica turističke agencije sa sjedištem u Sarajevu kaže da dodatni problem predstavlja već uplaćeni novac na adrese hotela.

Nije sve u rukama turističkih agencija odnosno turističkih djelatnika, nego svaki hotel ima svoju poslovnu politiku. Pa su se neki hoteli odlučili vratiti novac, ili recimo zamijeniti termin, da prolongiraju za iduću godinu, ali kako koji hotel, sve je do politike hotela, kazala je Aida Terzić, direktorica turističke agencije “Relax Tours”.

Iz institucije ombudsmana za zaštitu potrošača u BiH potvrđuju da potrošači imaju pravo na povrat novca, ali i na druge mogućnosti.

Potrošači u skladu sa zakonom potrošača, imaju pravo na povrat svoga novca, isto tako potrošači imaju mogućnost izbora, znači da se dogovore s organizatorom putovanja hoće li to biti povrat novca ili će to biti neko zamjensko putovanje.

Na jednom od najposjećenijih ljetovališta – Makarskoj, kažu da je novac već regularno vraćen potrošačima.

Svi državljani koji su bili ne samo iz BiH koji su otkazali, već iz Češke, Poljske, Njemačke, novac je bio zajamčen, i svi su vratili novac od agencija, privatnih iznajmljivača, i hotela. Do sada ne bilježimo nijedan slučaj da se novac nije vratio gostu koji je morao zbog prisilnih ovih razloga otkazati svoje ljetovanje, rekla je Hloverka Novak Srzić, direktorica Turističke zajednice Makarska.

A građani koji su ostali bez svog aranžmana na hrvatskim plažama, mogu pronaći odmor i na bh. primorju. U Neumu se već traži soba više.

Bilježimo uistinu nezapamćenu potražnju za smještajnim kapacitetima u Neumu i evo već ovaj vikend nema više slobodnih soba u Neumu, ističe Davor Krešić, predsjednik Udruge turističkih djelatnika Općine Neum.

Samo prošle godine u Hrvatskoj је ljetovalo više od pola milijuna građana iz BiH, te su ostvarili gotovo tri milijuna noćenja. Ovo ljeto, barem za sada, to će biti teško ostvarivo.