EU objavila popis 14 zemalja iz kojih će dozvoliti ulazak putnika

2994

Europska unija je imenovala 14 zemalja čije građane smatra “sigurnim” da im dozvoli ulazak unutar svojih granica od 1. srpnja, unatoč pandemiji, ali SAD, Brazil i Kina nisu među njima.

Ove zemlje uključuju Australiju, Kanadu, Japan, Maroko i Južnu Koreju, prenio je BBC.

EU je spremna dodati Kinu ako kineska vlada ponudi recipročni ugovor o putovanju za građane EU.

Granična kontrola EU ukinuta je za građane EU koji putuju unutar bloka. Pravila za putnike iz Velike Britanije posebno su obrađena u pregovorima o Brexitu.

Državljani Velike Britanije i dalje se tretiraju na isti način kao državljani EU do kraja prijelaznog razdoblja za Brexit 31. prosinca. Stoga su za to vrijeme državljani Velike Britanije i njihovi članovi obitelji izuzeti od privremene restrikcije putovanja.

Na trenutnom sigurnom popisu nalaze se: Alžir, Australija, Kanada, Gruzija, Japan, Crna Gora, Maroko, Novi Zeland, Ruanda, Srbija, Južna Koreja, Tajland, Tunis i Urugvaj.

Glavni kriterij za ulazak državljana trećih zemalja na područje Europske unije bit će broj novozaraženih na 100.000 stanovnika u tim zemljama, a koji mora u prethodnih 14 dana biti blizu ili ispod prosjeka EU-a, dogovorili su veleposlanici zemalja članica EU-a.