Izbori za Sabor RH: U BiH 45 biračkih mjesta, iz Čapljine organiziran prijevoz

1396

Predsjednik Republike Hrvatske je 20. svibnja donio Odluku o raspisivanju izbora za zastupnike u Hrvatski sabor koji će se na biračkim mjestima u RH održati u nedjelju, 5. srpnja, na biračkim mjestima u sjedištima diplomatskih misija i konzularnih ureda Republike Hrvatske u inozemstvu.

Kako navode iz Veleposlanstva, izbori će biti održani u subotu, 4., i nedjelju, 5. srpnja.

U Bosni i Hercegovini izbori će se održati na ukupno 45 biračkih mjesta:

Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Sarajevu – šest biračkih mjesta na adresi: Srednja ekonomska škola (Zmaja od Bosne 39, Sarajevo);

Generalni konzulat Republike Hrvatske u Mostaru – 20 biračkih mjesta na adresi: OŠ Petra Bakule (Ulica kralja Tomislava 9, Mostar) i Gimnazija Fra Grge Martića (Ulica kralja Tomislava 9A, Mostar);

Generalni konzulat Republike Hrvatske u Banja Luci – dva biračka mjesto na adresi: Milana Kranovića 1, Banja Luka;

Generalni konzulat Republike Hrvatske u Tuzli – tri biračka mjesta na adresi: Katolički školski centar ‘Sveti Franjo'(Klosterska 10, Tuzla);

Konzulat Republike Hrvatske u Livnu – četiri biračka mjesta na adresi: Osnovna škola ‘Ivan Goran Kovačić’ (Župana Želimira 25, Livno);

Konzulat Republike Hrvatske u Vitezu – deset biračkih mjesta na adresi: Osnovna škola ‘Vitez’, Vitez (Ulica Josipa Kurevije br. 2).

Svoje glasačko pravo mogu ostvariti:

Hrvatski državljani koji imaju prebivalište u Bosni i Hercegovini (nemaju prebivalište u Republici Hrvatskoj), a koji su do 24. lipnja 2020. u diplomatsko-konzularnom predstavništvu izvršili aktivnu registraciju.

Hrvatski državljani s prebivalištem u Bosni i Hercegovini (i nemaju prebivalište u Republici Hrvatskoj) a koji se nisu aktivno registrirali, mogu ostvariti svoje pravo glasovanja temeljem potvrde koju na dan izbora izdaje diplomatsko-konzularno predstavništvo Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini.

Hrvatski državljani, nositelji hrvatskih e-osobnih iskaznica s prebivalištem u Bosni i Hercegovini, aktivno su registrirani po službenoj dužnosti i mogu glasovati isključivo na biračkim mjestima diplomatsko – konzularnog predstavništva Republike Hrvatske na konzularnom području prema adresi svog prebivališta iz e-osobne iskaznice.

Kao i hrvatski državljani koji imaju prebivalište u Republici Hrvatskoj – a koji su u diplomatsko konzularnom predstavništvu Republike Hrvatske izvršili prethodnu registraciju za glasovanje u inozemstvu odnosno u sjedištu diplomatsko konzularnog predstavništva Republike Hrvatske i oni hrvatski državljani koji imaju izdanu potvrdu za glasovanje izvan mjesta prebivališta u Republici Hrvatskoj (potvrda iz Republike Hrvatske), priopćeno je iz Veleposlanstva RH u BiH.

Na dane izbora bit će organiziran besplatan prijevoz birača na birališta iz Čapljine u Mostar. Polazak autobusa iz Čapljine u subotu i nedjelju je ispod zgrade HDZ BiH Čapljina/Trgovine Best u 10:00 sati i 15:00 sati.

Povratak po završetku glasovanja.

Zbog epidemiolške situacije s koronavirusom, biračima se nalažu sljedeće mjere kako bi zaštitili sebe i druge od eventualnog kontakta s drugim ljudima te prenosa koronavirusa COVID-19:

  • Obvezno nošenje zaštitnih maski i rukavica,
  • Držanje distance od 1,5 metra s drugim ljudima na biralištu
  • Ponijeti vlastitu kemijsku olovku za glasovanje

U slučaju da birač ima povišenu temperaturu, dužan je konzultirati se sa svojim liječnikom što bi bilo najbolje učiniti.