Njemačka ograničava broj radnih viza za Balkan?

755

Njemačka je sve bliže odluci o tome hoće li produžiti važenje pravila o zapošljavanju niskokvalificirane radne snage sa zapadnog Balkana, pomoću koje su desetine tisuča radnika iz BiH našle posao u toj zemlji.

Podsjećanja radi, pravilo je uvedeno 2016. i predviđeno je da vrijedi do kraja ove godine, a uskoro bi njemačke političke stranke trebale odlučiti žele li pravilo produžiti i nakon isteka ove godine.

Iako i dalje nema službenih informacija, njemački mediji s dobrim kontaktima u njemačkim političkim krugovima tvrde da će pravilo biti produženo, ali da će biti uvedena godišnja kvota od 15.000 radnika iz svih zemalja zapadnog Balkana.

Uprkos tome što nema informacija, njemački dnevnik Welt am Sonntag je objavio članak u kojem tvrde da će Zastupnički klub CDU-CSU, odnosno stranka iz koje dolazi kancelarka Angela Merkel, podršku produženju važenja ove uredbe uvjetovati uvođenjem kvote.

Njemačke socijaldemokrate, koalicijski partner konzervativnih kršćanskih demokrata Angele Merkel, ranije su bile za bezuvjetno produženje važenja ove uredbe, ali se čini da su i oni pokazali spremnost na kompromis. Naime, kako je ovom dnevnom listu priopćeno iz Saveznog ministarstva za rad, koje je u portfelju SPD-a, kažu da je ograničenje moguće postići i bez uvođenja kvota.

Ova izjava pokazuje određenu promjenu stava, imajući u vidu da prije korona krize nisu podržavali bilo kakvu vrstu formalnog ili neformalnog ograničenja. Štoviše, kako su Nezavisne novine pisale prije nekoliko mjeseci, objavljena je i studija koja je pokazala da je ova uredba imala pozitivan učinak na njemačko tržište rada, što je protumačeno kao priprema terena za produženje važenja uredbe. Jedan od razloga za oprez socijaldemokrata je činjenica da veći dio naturaliziranih Nijemaca podrijetlom iz migrantskih obitelji gleda kako se njemačke stranke odnose prema pitanju migracija.

Kako kažu u ovom ministarstvu, upravljanje migracijama je moguće izdavanjem dozvola, odnosno viza, u skladu s, kako su objasnili, potrebama na tržištu rada ako za konkretna radna mjesta nema kandidata iz Njemačke ili drugih zemalja EU.

Prema nedavno objavljenim statističkim podacima, Njemačka je prošlog mjeseca imala čak 600.000 više nezaposlenih nego prethodne godine. Međutim, mnogi ističu da naporni fizički poslovi na građevini i dalje ne privlače značajan broj Nijemaca unatoč povećanoj nezaposlenosti, a upravo je to branša u kojoj se naši nekvalificirani radnici najčešće zapošljavaju. Osim toga, kako je pokazala njemačka studija koju su spomenuli, zapadni Balkan ima vješte zanatlije koji su potrebni Njemačkoj, a ta zemlja nema dovoljno ovakvih ljudi – poput zidara, vodoinstalatera, električara, postolara…

Edin Bašić, stručni suradnik u Agenciji za rad i zapošljavanje BiH, kaže za Nezavisne nosine da oni nemaju informaciju da će doći do promjene procedure u vezi sa zapošljavanjem građana BiH u Njemačkoj.

Mi radimo kao i do sada, rekao je Bašić.

Prema podacima njemačkog Ministarstva vanjskih poslova, prošle godine je Veleposlanstva Njemačke u BiH izdala 17.254 vize, od kojih je skoro 12.000 radnih. Također, 2.604 vize izdano je za spajanje obitelji, a 2.362 za doseljavanje djece bh. građana koji su ranije dobili njemačke vize.