Korona ozbiljno prijeti gašenjem malih biznisa

2994

Poslovanje većine malih gospodarstvenika ugroženo je pandemijom korona virusa. U stalnoj brizi za njihovo poslovanje i oporavak, tim Mikrokreditne fondacije LIDER na čelu sa direktorom Džavidom Sejfovićem, posjetili su svoje klijente širom BiH.

Tom prilikom obrtnici su ih upoznali sa trenutnim stanjem, štetom koju su pretrpili i pojasnili u kojoj mjeri su im pomogli moratoriji na otplatu kredita.

Također, razgovarano je o načinima i mogućnostima pomoći za ublažavanje posljedica pandemije kao i nedavnih poplava koje su pretrpili privrednici iz Tuzlanske županije.

“Situacija je ozbiljna, ovi ljudi su gotovo preko noći ostali bez svojih biznisa, a samim tim i bez osnovnih sredstava za život. Mi smo tu da im pružimo podršku i ponudimo svoju pomoć. Nažalost, većina njih još uvijek nije dobila nikakvu pomoć od federalnih i županijskih institucija vlasti i prijeti im gašenje biznisa. Mi ćemo učiniti sve da do toga ne dođe”, kazao je direktor Lidera Džavid Sejfović.

Treba napomenuti da je MKF Lider od početka krize odobrio više od 2.000 moratorija na kredite za ugrožene male gospodarstvenike, te je značajno umanjio kamatu koja se obračunava u razdoblju moratorija, a pokrenuli su i nove programe za pomoć svojim klijentima.

“Mi nastavljamo sa programima pomoći našim klijentima te smo razvili posebne kreditne proizvode za brzi oporavak biznisa „Best Start“, a također u suradnji sa Razvojnom bankom FBiH pripremamo dodatnu kreditnu liniju za poduzetnike pod izuzetno povoljnim uvjetima“, naglasio je Sejfović.

Fatima Jakić, vlasnica frizerskog salona “Tondeo” iz Mostara, koja se već dugi niz godina bavi ovim poslom, zbog pandemije je morala zatvoriti salon na dva mjeseca, što je uveliko ugrozilo njen biznis.

“Nisam bila u mogućnosti izmiriti svoje obaveze jer nismo radili skoro dva mjeseca, stoga mi puno znači to što mi je odobren moratorij na tekućem kreditu uz odgodu plaćanja. Ovom prilikom bih se zahvalila MKF Lider na svesrdnoj podršci jer bez ovog ne bih mogla nastaviti sa poslom. Nadam se da će neka slična potpora doći od federalnih i županijskih vlasti”, kazala je Fatima.

I Omer Čelebić, vlasnik i direktor “Bildo Company”, firme iz Visokog koja se bavi stakleničkim i plasteničkim uzgojem povrća, voća i cvijeća pretrpio je velike gubitke.

Pandemija je pogodila njegov biznis, jer je zbog zatvaranja pijaca plasman proizvoda bio otežan i sveden na otkup od strane veleprodaja, što je uveliko utjecalo na prihode.

“Plasman mojih proizvoda je stvarno bio otežan, nisam mogao snabdijevati svoje redovne mušterije direktno na pijacama u Sarajevu. Kreditno smo jako opterećeni i bit će veliki izazov ponovo se vratiti na tržište zato je svaka pomoć dobrodošla. MKF LIDER je moj dugogodišnji partner i još jednom su opravdali moje povjerenje. Uz puno razumjevanje situacije pružili su mi podršku u vidu moratorija na tekućem kreditu uz odgodu plaćanja dok se situacija ne poboljša. Također ponudili su mi i posebnu kreditnu liniju kako bi mogli
prevazići nagomilane obaveze i krenuti u oporavak poslovanja”, kazao je Omer.

Kriza nije zaobišla niti tradicionalne zanatlije poput kazandžije Taleta Bajramovića iz Kaknja, koji se ovim zanatom bavi dugi niz godina. Većinu svojih proizvoda Tale prodaje u suvenirnicama širom BiH ali pošto je plasman njegovih proizvoda bio u potpunosti onemogućen, njegovi prihodi, od kojih hrani šestočlanu obitelj, svedeni su na nulu.

“Od početka pandemije gotovo da nisam prodao niti jedan proizvod. Suvenirnice u kojima prodajem svoju robu, naročito u Mostaru i Sarajevu, više ne rade nego što rade. Sve je svedeno na minimum i iskreno ne znam kako dalje. Odgoda plaćanja kredita koju nam je omogućio MKF Lider je došla u pravom trenutku i pomoći će mi da nastavim sa proizvodnjom. Obradovala me je posjeta delegacije Lidera, a čak su mi donijeli
i lijep poklon. Nadam se da ćemo uskoro surađivati na novim kreditima”, rekao je Tale.

Direktor MKF Lider kaže da su gotovo svi mali proizvođači pogođeni ovim stanjem, te da je sada, više nego ikada, potrebno da kupujemo od malih, lokalnih proizvođača i na taj način podržimo oporavak njihovih biznisa.

“Sada je izuzetno važno je da se međusobno podržimo da bismo preživjeli ovu situaciju, jer očigledno da nam slijedi dug period ekonomskog opravka od pandemije. MKF Lider će učiniti sve da olakša oporavak svojih klijenata kako bi lakše prebrodili ekonomsku krizu”, kazao je Sejfović.