FOTO | Crkva sv. Ane u Gabeli zablistala punim sjajem

2076

Radovi na izgradnji crkve sv. Ane u Gabeli ulaze polako u završnu fazu, a već se može reći da su crkva i prostor oko nje poprimili konačne obrise.

Nedavno je krenula inicijativa za izgradnju crkve svete Ane na mjestu gdje se nekad nalazila, a koju u porušili Turci 1539. godine.

Ova crkva nije zgrađena u gabaritima u kojima se nalazila prije nego što je srušena, zbog lokalne prometnice, ali je izgrađena vjerna replika crkve koja je srušena.

Inače, u župi svetog Stjepana Prvomučenika u Gabeli nekad su se nalazile tri crkve, crkva svete Ane, crkva Gospe od zdravlja (sv. Marije) i crkva svetog Stjepana Prvomučenika, po kojoj župa nosi ime.

Župa u Gabeli uspostavljena je 1854. godine te je najstarija župa na području doline Neretve.

Zanimljiva je činjenica da su upravo od ove župe nastale župa Čapljina, koja se odcijepila 1917. godine, župa Gabela Polje koja je samostalna od 1977. godine te župa Struge/Gorica nastala 1989. godine.

Malu crkvu svete Ane srušili su Turcu davne 1539. godine, dok su dvije, već navedene crkve, ostale na nogama.

Župa svetog Stjepana Prvomučenika – Gabela teritorijalno pripada Općini Čapljina, pastoralno Mostarsko-duvanjskoj biskupiji, a od granice s Republikom Hrvatskom dijeli je tek nekih kilometar i pol.