Dr. Arapović: Smatram kako se djeca trebaju vratiti u školske klupe

1252

Mnogi se ovih dana pitaju što će biti s novom školskom godinom. Hoće li djeca krenuti u škole ili će se nastava odražavati online putem kako je i završena protekla školska godina. Roditelji traže odgovore.

Mi smo upitali struku, odnosno prof. dr. Juricu Arapovića za mišljenje. On smatra kako se djeca trebaju vratiti u klupe.

“Govoreći kao žitelj HNŽ, infektolog i roditelj, mišljenja sam kako naša djeca apsolutno trebaju krenuti od jeseni u novu školsku godinu pod normalnim okolnostima ili minimalno modificiranim uvjetima koje bude nalagala epidemiološka situacija na terenu. Razlog tomu vidim u činjenici da djeca ne obolijevaju od teže forme bolesti.

Ono što treba raditi je sustavnije epidemiološko praćenje nastavnika, koji pak moraju biti odgovorni i svjesni svoga poziva. No smatram kako bi trebalo donijeti univerzalno mišljenje na federalnoj razini, konkretno mislim na Krizni stožer FMZ obzirom da je proglašeno stanje pandemije COVID- 19 u F BiH.

Apsurdno je zamišljati održavanje nastave online, dok u isto vrijeme se ljudi mogu okupljati kroz razne manifestacije, obiteljska i šira rodbinska ili prijateljska druženja, svadbe, i sl. Uostalom, vrtići kontinuirano rade. Stoga treba naći dobar i epidemiološki prilagođen model za održavanje klasične nastave u rujnu.

Naravno, situacija na terenu može opet biti komplicirana nekim „crnim scenarijem“ što nas može opet prisiliti na održavanje online nastave u cijelosti, tada će se morati poduzimati i rigoroznije mjere, ali takve mjere ne mogu trajati duže od par mjeseci, ali nikako godinu dana”, smatra prof. dr. Jurica Arapović.

Udruga roditelja ‘Naša djeca 2014’ uputila je pismo ministru prosvjete, znanosti, obrazovanja i sporta HNŽ-a Rašidu Hadžoviću i predsjedniku Vlade HNŽ-a Nevenku Hercegu, zbog neizvjesne…

S druge strane doktor Arapović ističe kako bi starijim osobama koje su najugroženije trebalo na neki način ograničiti kretanja, počevši već sada s obzirom na sve veći broj smrtnih ishoda koji su u direktnoj proporciji s oboljelim starijim osobama.

“Starijim osobama, našim roditeljima, bakama i djedovima, bi trebalo ograničiti kretanje te ih sustavno cijepiti protiv gripe. Smatram kako je to uz adekvatnu opremljenost sigurnosnom opremom zdravstvenog kadra sasvim dovoljno da možemo mirnije ući u zimu”, rekao je prof. dr. Jurica Arapović za hercegovina.info.