Ministar zdravstva poručio građanima BiH da se uozbilje

1780

Federalni ministar zdravstva Vjekoslav Mandić upozorio je da bi BiH vrlo lako mogla doći do scenarija Španjolske i Italije ukoliko se građani budu ponašali neodgovorno i ne budu poštivale mjere koje propisuju krizni stožeri.

Govoreći za N1 kazao je kako je epidemiološka situacija još pod kontrolom, ali je zabrinjavajući porast novozaraženih.

“Zdravstveni sustav još uvijek odgovara na sve izazove, na sve potrebe i mi još imamo dovoljne kapacitete, ali ako se ovako nastavi, ako nam jedan dan dođe prevelik broj oboljelih, na to nitko nije spreman”, rekao je Mandić.

Istaknuo je kako više od pola godine upozoravaju građane putem medija, pozivaju, pišu naredbe, ali da nailaze na kritike i pitanja zbog čega to rade kada je ovo izmišljeno.

“Pozivam još jednom na stanovništvo, ovo je vrlo opasna situacija, ne smijemo potcijeniti ovaj virus. Bolest je vrlo ozbiljna i ne bira – od djece preko srednje životne dobi do staraca. Uozbiljite se, držite se propisanih mjera i ne idite na okupljanja, to je najpogubnije”, rekao je Mandić.

Na pitanje možemo li doći do scenarija kakav su imale Italija i Španjolska odgovorio: “Možemo doći vrlo lako, to je samo malo nepažnje”.

Podsjetio je kako su na početku poduzeli sve mjere i da smo dobijali pohvale Svjetske zdravstvene organizacije, ali da država nije mogla biti zatvorena više zbog gospodarstva.

“Morate postepeno popuštati mjere i apelovati na savijest građana, ali su grđađni to shvatili kao da je sve prošlo. Sad vam se čude kada uđete u zatvoreni prostor maskom, a do jučer su je svi nosili.

Ne znamo tko je kriv da se pažnja skrenula na neke pokrete, frekvencije i koje sve gluposti, a nitko ne sluša akademiste, specijaliste itd. Sada svi komentiraju, politički komentatori, nepismeni – svi mogu doći u medije i dati mišljenje”, kazao je Mandić.

Naglasio je kako nas je upravo to i dovelo u ovu situaciju, te poručio:

“Više smo dosadili sami sebi, ali ponovo apelujem – perite ruke, držite distancu, nosite masku. Nikome nije drago ali tako štitiš sebe i one oko sebe”.