Uskoro vodovodna mreža u naselju Jasenica

  1189

  Selo Jasenica – Gorica geografski je smješteno na području općine Čapljina, a vrijeme u ovom selu kao da je odavno stalo.

  Strukturu stanovništva u ovom selu čini oko 70 stanovnika uglavnom Bošnjaka koji su se poslije ratnih događanja u razdoblju od 1992. do 1995. godine vratili u svoj dom.

  Njihov i onako težak život još težim čini to što u selu još uvijek nema vodovodne mreže. Ipak to bi se uskoro moglo promijeniti jer bi radovi na njenom postavljanju prema najavama trebali početi uskoro.

  “Projekat postavljanja vodovodne mreže počinje uskoro, a realizirat ćemo ga uz podršku lokalnih vlasti grada Čapljine na čelu sa gradonačelnikom doktorom Smiljanom Vidićem” kaže inicijator projekta Alen Jazvin.

  “U prvoj fazi radova vodu bi trebalo dobiti sedam domaćinstava na Gorici koja je sastavni dio Jasenice” najavljuje Jazvin.

  Također, važno je istaknuti da stanovnici sela Jasenica još uvijek nemaju autobusnu liniju kojom bi bili povezani sa gradom pa zbog toga život u ovom selu nema perspektivu i sve više ljudi odlazi.

  Ipak da ne razmišljaju svi o odlasku svjedoči Sanel Čolaković (23.) koji u razgovoru kaže: “Za sada ne razmišljam o odlasku iz sela, a nadam se da će i u daljoj budućnosti život ovdje biti perspektivniji te da ću ostati uz svoje sumještane.”

  Pored svih problema koji ih muče seljani se trude čuvati zajedništvo, a jedan od načina da to čine vide u zajedničoj obnovi postojećeg vjerskog objekta.

  U njihovoj namjeri pomogli su im Jaseničani koji su potrazi za boljim životom svoju sreću pronašli u zemljama Europe i Svijeta, institucija islamske zajednice u Čapljini i Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica o čemu Alen Jazvin i Sanel Čolaković kažu: ” Tračak nade da Jasenici dolazi bolja budućnost je renoviranje džamije, a trenutno smo u fazi sakupljanja sredstva za izgradnju munare. Pozivamo sve koji imaju mogućnosti da pomognu to učine kalo bismo zajedno još jedan projekat priveli kraju”.