BiH će među prvima u svijetu dobiti cjepiva protiv koronavirusa

1566

Ministrica civilnih poslova BiH Ankica Gudeljević je u ime BiH potpisala Ugovor s Gavi Alliance (Globalni savez za cjepiva) o nabavci cjepiva za žitelje BiH.

Riječ je o do sada najvećem pothvatu koji je BiH putem Ministarstva civilnih poslova poduzela, priopćeno je iz tog ministarstva.

Naime, Stalna misija BiH pri Ujedinjenim narodima u Ženevi je u srpnju ove godine proslijedila Ministarstvu civilnih poslova BiH zajedničko pozivno pismo, koje su uputili Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), Globalna alijansa za cjepiva (GAVI) i Koalicija za inovacije pripravnosti na epidemiju (CEPI), za pristupanje BiH Instrumentu za globalni pristup cjepivu protiv bolesti Covid-19 (Covax), a koji će biti administriran od strane GAVI-a.

Države su pristupile Instrumentu Covax tako što je WHO prethodno upoznala članice s Instrumentom Covax i pozvala ih da potpišu i dostave pismo interesa za pristup ovom instrumentu, nakon čega je, članicama, pa tako i BiH, dostavljen ugovor o nabavci i financijskim obvezama, navodi se u priopćenju.

Kako se nadalje navodi, Ugovor o nabavci cjepiva s GAVI-jem je, nakon odluke Predsjedništva BiH kojom je dano odobrenje za potpisivanje ugovora, potpisan je 18. rujna 2020. godine.

Ova vijest je veoma značajna podjednako koliko i ohrabrujuća za žitelje BiH. Ovim činom Bosna i Hercegovina je ispunila sve svoje obaveze prema GAVI-ju, a koje su bile predviđene do potpisivanja ugovora.

BiH se činom potpisivanja ugovora s Globalnom alijansom za cjepiva predbilježila da će među prvim zemljama u svijetu dobiti cjepiva protiv Covid-19, navodi se u priopćenju.