Dašak Rimskog Carstva stigao i u Čapljinu

1202

U sklopu međunarodnog projekta “Rimsko Carstvo i rimske ceste” u tijeku je realizacija neuobičajenog promotivnog turističkog filma.

Jedna od postaja bila je Čapljina, odnosno villa rustica “Mogorjelo”, kao jedini predstavnik BiH u tom regionalnom projektu.

NGovoreći o projektu i trenutačnim aktivnostima, Danko Ćosić, voditelj projekta i ekipe iz Beograda koja je snimala film, kaže:

“Još uvijek je nedovoljno poznato da postoji koncept europskih kulturnih ruta. To je sveeuropska ili paneuropska ideja zahvaljujući kojoj se cijela Europa pretvara u kulturno-turističke itinerare, koji pokrivaju kulturno nasljeđe od interesa za Europu. Cijelim projektom uime Europske unije upravlja Vijeće Europe.

Trenutačno u Europi postoji 38 kulturnih ruta, mi smo jako ponosni na to što 37 ima smjer zapad – istok, a samo jedna ima istok – zapad i to je naša, koja se zove ‘Put rimskih careva i dunavski put vina’. Ona je originalno certificirana 2015., a recertificirana, odnosno ponovno certificirana 2019. Inicijalno ona obuhvaća pet dunavskih zemalja, prateći tok Dunava i onda u jednom, što bi Rimljani rekli, lucidnom trenutku mi smo odlučili tu kulturnu rutu proširiti i na četiri jadranske zemlje – BiH, Crnu Goru, Albaniju i Sjevernu Makedoniju.

Taj novi, da kažem, dodatak nazvali smo Ilirski put. Ilirski put obuhvaća devet lokacija, a to su: Čapljina, Risan, Podgorica, Drač, Apolonija, odnosno Fier, u Albaniji, Butrint, odnosno Saranda, u Albaniji, Bitolj, Ohrid i Stobilj u Makedoniji.

Naša je ideja unaprjeđivati kulturno-povijesni, odnosno turizam zasnovan na arheologiji, gastronomiji i lokalnoj tradicijama. Mi ovdje, u Čapljini, završavamo svoje putovanje koje je prije 15-ak dana krenulo iz Albanije pa preko Crne Gore i dovelo nas do Čapljine s idejom da napravimo sadržaj za promociju koji obuhvaća snimanje turističkog žurnala, odnosno putopisa, i zajedničko predstavljanje svih lokacija na ovom dijelu rute”.

Domaćin ekipi koja je snimala promotivno-turistički film i pravila fotozapise u Čapljini bio je Dragan Bradvica, voditelj Ureda Turističke zajednice HNŽ-a za Čapljinu i Stolac, koji, govoreći o projektu, kaže:

“Prva stvar, mi smo u ovom projektu već dvije godine. Prošle godine imali smo prezentaciju u Beogradu, sad je ekipa stigla na snimanje materijala. Projekt je zamašan, u njega je uključeno sedam zemalja, znači da će doći do valorizacije svih potencijala. Ovdje je naglasak na Mogorjelu, kao rimskom kastrumu, kao rimskoj villi rustici, a mi ćemo uz to prezentirati i Hutovo blato, Počitelj, Čapljinu te jednu vinariju, koja je naš sponzor”.

Promotivni film udruge “Rimsko Carstvo i rimske ceste” imat će premijeru 10. studenoga.