Sve o alergijama – kada i zašto se javljaju te gdje i kako ih testirati u Čapljini

3646

Od nastanka čovječanstva pa do danas postoje alergije na različite stvari ili namirnice. Sigurno znate barem jednu osobu u vašoj blizini koja je alergična na prašinu, neku namirnicu ili dlaku kućnog ljubimca.

Možda upravo i Vi imate neku alergiju, a da toga još uvijek niste svjesni. To ne možete ni znati sve dok ne odradite alergo test.

Alergija predstavlja intenzivnu reakciju imunološkog sustava na tvari iz našeg prirodnog okruženja koju inače ne bi prepoznali kao štetnu, a tvar koja izaziva alergijsku reakciju naziva se alergenom.

Sa skoro 95% alergena čovjek dođe u kontakt dok diše i to su uglavnom sezonski alergeni koji se javljaju u razdoblju proljeća, odnosno kad sve ponovno cvjeta i tako dovode do velikih problema kod osoba koje su alergične jer je to teško izbjeći.

Kada su alergije najčešće?

Premda su alergije vrlo česte upravo početkom proljeća zbog peludi i cvjetanja biljaka, alergije su prisutne tijekom cijele godine, broj alergena koji izazivaju alergije je popriličan, a čest uzročnik je hrana.

”Alergotestovi su testovi koji se rade u razdoblju u kojem su alergije najviše izražene, a to je razdoblje jeseni i proljeća. Naravno da uvijek postoje i pacijenti koji izvan tog razdoblja imaju određene probleme koji ostali rezultati iz krvi ne otkrivaju, tako da se obrate sa zahtjevom za alergotest kako bi se otklonila sumnja što potiče njihov problem. Nakon tog testa možemo znati što se događa s organizmom, radi li se o nekoj alergiji koji dolaze iz zraka ili o vrsti alergena koje se unose u organizam putem hrane, dodataka ili nekih aditiva”, rekli su nam u čapljinskom laboratoriju MedLab.

Procedura za alergotest

Postoji određena procedura koju pacijent mora znati i poštovati kako bi njegov alergotest bio uspješan. Primjerice, ne smije se jesti ništa 12 sati prije vađena testa, a smije se piti samo voda.

Koja je procedura, što se pacijent smije raditi, a što ne, pojasnili su iz MedLab-a u Čapljini.

”Alergotest je jako pouzdan i dobar je skreće pozornost na pravi problem koji pacijent ima. Kada je riječ o dijagnostičkoj proceduri, ona nije dugotrajna, a test se radi iz uzorka krvi. Ono što je uvijek važno naglasiti je da pacijent mora biti ”natašte” punih 12 sati kako ne bi došlo do lažno pozitivnih ili lažno negativnih rezultata. Zapravo, mora se provesti dijeta u takvom rasponu da posljednji obrok pacijenta mora biti u 19:00 sati navečer, a pacijent sljedećeg dana, ujutro u 7:00 sati dolazi u laboratorij na vađenje krvi. U tom razdoblju smije se konzumirati samo obična voda, jer ukoliko se uzimaju neki dodaci prehrani ili konzumira neka vrsta hrane i lijekova, test može dati lažne rezultate. Zaista je jako bitno ispoštovati ovu radnu proceduru i pripremu za odrađivanje testiranja.

 

Test nije bolan, a samo jedna epruveta krvi je dovoljna da bi se odradile daljnje laboratorijske obrade. Nakon cenftrifugiranja i izdvajanja seruma započinje se sa laboratorijskom obradom, a nakon tri do četiri sata vrši se kompletna obrada uzorka pacijenta. Na kraju se na nalaz ispisuju svi parametri koji se nalaze gdje se pokazuje postoji li neka od alergija ili ne”, ističu iz laboratorija ”MedLab” Čapljina.

Alergeni

Alergeni se pak mogu podijeliti u dvije velike skupine, točnije na inhalacijske alergene koji alergijsku reakciju izazivaju nakon što u organizam dospiju udisanjem, pa toj skupini pripadaju pelud raznih biljaka, grinje, prašina, epitelne stanice mačaka i pasa, te na nutritivne alergene koji alergijsku reakciju uzrokuju nakon unosa određenih namirnica u organizam. Toj skupini pripadaju namirnice poput kikirikija, jaja, morskih plodova, žitarica i ostalih namirnica.

U ”MedLabu” u Čapljini alergotest podrazumijeva 10 nutritivnih i 10 inhalatornih alergena. Konkretno u testu koju nudi laboratorij ”MedLab” rade se testiranja na: kikiriki, mlijeko, jaje, krumpir, mrkva, bakalar, jabuka, soja, pšenično brašno, pelud breze, pelud livadske macice, pelud divljeg pelina, grinje iz kućne prašine (dvije vrste grinja: epital psa, mačke i konja i rade se dvije vrste plijesni.

Ukoliko želite odraditi alergotestiranje u Čapljini, možete se javiti u laboratorij MedLab i dogovoriti svoj termin.

”Nama je važno da nas pacijenti, ukoliko su u mogućnosti, nazovi iz razloga da ih pripremimo za test. Sve već što je navedeno, procedura od 12 sati bez hrane je jako bitna da pacijent zna kako ne bi morali ponavljati testove. Bilo bi odlično da nas nazovu par dana ranije prije testa pa da se možemo dogovoriti sve detalje, a i da bi oni dobili upute o pravilnom izvođenju. Naravno, zakazivanje za test moguće je odraditi odmah naredni dan, samo je za test bitno ispoštovati radnu proceduru.

Ukoliko Vas liječnik uputi na bilo kakav test, sa sobom pacijent može ponijeti uputnicu na kojoj mi iščitamo što je traženo da se analizira. Pacijenti ne moraju pamtiti, razmišljati i čitati što je doktor zahjevao da naprave, a mi ćemo znati sve što je potrebno. Na kraju se na nalaz ispisuju svi parametri koji se obrađuju u ovom testu i brojčano pokazuju postoji li neka od alergija ili ne”, zaključuju iz MedLab-a.

Alergotest je napravljen da obuhvaća one alergene koji su najčešći kod najvećeg broja populacije.

Test za sve dobne kategorije

Bez obzira na to je li pacijent ima 5 godina ili je odrasla osoba, može uraditi alergotest jer se u njemu nalaze parametri koji izazivaju pojavu alergije kod najvećeg broja populacije. Iz tih razloga na neki način smatraju se kao općenitim uzročnicima pojave alergije.

Ako primjećujete u posljednje vrijeme određene promjene na koži ili ste dugo prehlađeni, možda je vrijeme da razmislite o alergološkom testiranju.

Za više informacija i zakazivanje termina Medlab možete kontatirati putem Facebooka (klikom ovdje), Instagrama (klikom ovdje), e-maila: medlab_capljina@hotmail.com.