FOTO | Održana tribina ”Truhelka i Patsch u Čapljini”

1475

U Čapljini je održana tribina pod nazivom ”Truhelka i Patsch u Čapljini”. Radilo se o izlaganju o dvojici pionira arheologije – Ćire Truhelke i Karla Patscha – s posebnim naglaskom na pronalazak ville rustice ”Mogorjelo”.

Predavanje je održao arhelog Ivan Prce.

”Tribina je održana kao nastojanje da se prikaže rad Truhelke i Patscha u BiH te napose približi pojam arheologije i njene važnosti onda i danas”, istaknuto je.

Carl Ludwig Patsch (Kovač, Češka, 14. rujna 1865. – Beč, 21. veljače 1945.) austrijski je arheolog i povjesničar.

Predmet istraživanja mu je uglavnom bila antička kultura u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Crnoj Gori, a posebno u dolini Neretve gdje je sustavno istraživao nalazišta Narone i Mogorjela.

Od 1894. bio je kustos Zemaljskog muzeja u Sarajevu, predstojnik Odjeljenja za znanost i umjetnost pri Zemaljskoj vladi u Sarajevu, a od 1920. profesor slavenske povijesti i arheologije na sveučilištu u Beču. Osnivač je Balkanskog instituta u Sarajevu.

Njegovo svakako najznačajnije arheološko otkriće bio je lokalitet Mogorjelo kod Čapljine, za koji je Patsch tvrdio da je bio rimski vojni tabor, iako su kasnija istraživanja osporila njegovu tezu. Njegovom zaslugom Mogorjelo je konzervirano, a na ulazu u lokalitet sagrađena čuvareva kuća.

Ćiro Truhelka (Osijek, 2. veljače 1865. – Zagreb, 18. rujna 1942.), bio je hrvatski arheolog, povjesničar i povjesničar umjetnosti. Pisao je o prapovijesnim, rimskim i srednjevjekovnim nalazima, o turskim ispravama, stećcima, rimskom i srednjevjekovnom novcu, bosančici, a bavio se i albanologijom.