Cijena mandarine nakon tjedan dana berbe pala na 2 kune za kilogram?!

2333
Prve mandarine u Čapljini (Foto: Dušan Musa | Radiopostaja Čapljina)

“Samo tjedan dana berbe, bilo je potrebno da se cijena mandarine spusti na 2 kune za kilogram”, upozorava mr.sc. Željko Bjeliš, predsjednik Udruge proizvođača agruma i povrća “Neretvanska mladež”.

Kako navodi u dopisu poslanom medijima, ali i svim državnim institucijama, tek dan iza objave teksta u jednom tiskanom mediju i “davanja lažne nade proizvođačima” da će prosječna cijena biti dobra zbog manjeg uroda i dobre kvalitete, uslijedio je novi šok.

“Upravo tvrtka o kojoj se pisalo, ovaj put je na sebe preuzela ‘zadovoljstvo’ spuštanja na 2,60 kn i 1,60 kn (jučer navedeno 3,50 i 2,50). Nažalost, u dolini Neretve, u berbi mandarina otkupna cijena ne proizlazi iz ponude i potražnje, nego je rezultat samovolje pojedin(a)ca. Berba je usporena, prodaja ide dobro, a cijena pada. Ovo je primjer novoga zakona tržišta, koji vrijedi samo u Hrvatskoj”, ogorčen je prvi čovjek Udruge.

Na nagli pad cijene, dodaje, nema reakcije s niti jedne razine vlasti. “Gradovi i općine u dolini Neretve očito imaju druge prioritete ispred mandarine i poljoprivrede. Županovo Povjerenstvo je odredilo početak berbe za najranije sorte, za ostale još nije i organizira prodaju na tezgama po Hrvatskoj. Ministarstvo prebacuje odgovornosti i obaveze na druge institucije…”, upozorava dalje.

Članovi Neretvanske mladeži, podsjeća Bjeliš, još su 6. rujna sudjelovali na sastanku u Ministarstvu poljoprivrede na temu ovogodišnje berbe i otkupa mandarina. Tada su istaknuli sve probleme koje proizvođači imaju: od zemljišta, vode, ARKOD-a, zdravstvenog stanja stabala pa do, kaže, krađe na otkupima, ne vaganja robe i kršenja Zakona o nepoštenim trgovačkim praksama.

“Zatražili smo određene aktivnosti Agencije za tržišno natjecanje, Ministarstva, ali do danas nema reakcije. Očito je da su poljoprivredni proizvođači u dolini Neretve prepušteni sami sebi”, navodi se u dopisu u kojemu su pozvali resorno ministarstvo, gradove i općine u dolini, župana Dubrovačko-neretvanske županije i sve druge nadležne da se uključe u rješavanje ovoga problema.

“Omogućite poljoprivrednicima da od svoga rada mogu živjeti”, zaključuje Bjeliš.

Podsjećamo, da je prva cijena obećavajuća rekao nam je i Josip Jelavić iz Komina, vlasnik istoimenog OPG-a, ali i čovjek koji stoji iza brenda “Neretvansko zlato”. “U početku je bila 4 kune za kilogram mandarina, zasad ne pada ispod 3,5 kuna, a dokad će tako biti, vidjet ćemo”, opisao nam je.

Očito, to dokad je prebrzo došlo.