Covid-19 trajno promijenio internetsku kupovinu

514

Pandemija Covida-19 trajno je promijenila ponašanje potrošača u internetskoj kupovini i vlade moraju ubrzati digitalizaciju kako bi kompanijama omogućile da iskoriste tu priliku, pokazalo je u petak objavljeno istraživanje UNCTAD-a.

Od početka pandemije više od polovine kupaca češće kupuje putem interneta i više se okreće mreži u potrazi za vijestima, zdravstvenim informacijama i zabavom, pokazalo je istraživanje “Covid-19 i internetska trgovina”.

Istraživanje je obuhvatilo oko 3.700 ispitanika u Brazilu, Kini, Njemačkoj, Italiji, Južnoj Koreji, Rusiji, Južnoafričkoj Republici, Švicarskoj i Turskoj a UNCTAD ga je proveo s Netcomm Suisse eCommerce Assocationom, Brazilskim mrežnim informacijskim centrom i Inveonom, javlja Hina.

Najveći je rast kupnje putem interneta zabilježen u Kini i Turskoj a najskromniji u Švicarskoj i Njemačkoj, gdje je velik broj potrošača i prije pandemije kupovao na internetu.

Ljudi su na internetu više kupovali sve kategorije proizvoda, a najviše je poskočila kupovina elektroničke opreme, alata, lijekova, tečajeva, namještaja i kozmetike i higijenskih potrepština. Najviše su se kupnji putem interneta u pandemiji okrenule žene i osobe s visokom stručnom spremom, a među dobnim skupinama rast je bio veći među potrošačima u dobi od 25 do 44 godine nego među mladima.

U kategoriji malih trgovaca najspremniji su za prodaju putem interneta bili oni u Kini a najslabije su pripremljeni oni u Južnoafričkoj Republici.

”Tvrtke koje stavljaju internetsku trgovinu u središte svoje poslovne strategije spremne su za razdoblje nakon Covida-19″, zaključio je osnivač i izvršni direktor Inveona Yomi Kastro.

“Onima koje su još uvijek više okrenute fizičkoj kupovini ukazuje se ogromna prilika u segmentu visokofrekventnih potrošačkih dobara i lijekova”, pojašnjava Kastro.

Pandemija je promijenila i prioritete potrošača i potaknula ih da dobro promisle prije no što otvore novčanik, pokazalo je istraživanje. Tako je prosječna mjesečna potrošnja po kupcu znatno pala od početka pandemije, pri čemu su potrošači u razvijenim i u gospodarstvima u nastajanju odgodili veće izdatke a u gospodarstvima u razvoju više su se usmjerili na osnovne proizvode.

Najviše je pala potrošnja na turizam i putovanja, za 75 posto, te na namještaj i na elektroničku robu, za 53 odnosno 48 posto. Najblaže je smanjena potrošnja na hranu, lijekove, medije i knjige, za 11 odnosno 23 i 27 posto.

Većina ispitanika, posebno u Kini i Turskoj, navela je da će nastaviti kupovati na internetu i trošiti uglavnom na osnovne proizvode i nakon što pandemija završi. Namjeravaju također nastaviti putovati na destinacije bliže domu, što signalizira trajni utjecaj na međunarodni turizam, procjenjuju u UNCTAD-u.

Rast elektroničke trgovine bez presedana prouzročit će nakon pandemije poremećaje u maloprodaji, kako unutar pojedinih zemalja, tako i na međunarodnoj razini, upozorio je predsjednik udruge eCommerce NetComm Suisse Carlo Terreni.

”Zato kreatori mjera moraju usvojiti konkretne mjere kako bi malim i srednjim poduzećima omogućili elektroničku trgovinu, kreirali baze specijaliziranih radnika i privukli međunarodne ulagače u internetsku trgovinu“, sugerira Terreni.

Glavni tajnik UNCTAD-a Mukhisa Kituyi upozorava zemlje širom svijeta da hitno stvore uvjete kako bi iskoristile mogućnosti koje pruža digitalizacija.

“Pandemija COVID-19 ubrzala je pomak prema svijetu u kojem će digitalno igrati važniju ulogu. Promjene koje sada uvedemo trajno će obilježiti početnu fazu oporavka svjetskog gospodarstva”, upozorio je Kituyi.

Pročitajte više na: https://www.vecernji.ba/vijesti/covid-19-trajno-promijenio-internetsku-kupovinu-1437500 – www.vecernji.ba