Cikotić: Državljani s dvojnim državljanstvom dužni posjedovati važeću bh. putovnicu

2940

Ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić kazao je da su svi dvojni državljani dužni posjedovati važeću bh. putovnicu pri prelasku granice BiH te da je jedino moguće da bh. državljani s osobnom iskaznicom prelaze granicu Srbije i Crne Gore, jer s njima postoji potpisan sporazum.

Cikotić je to kazao na sjednici Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH odgovarajući na pitanje zastupnika Naše stranke Damira Arnauta zašto se državljanima BiH, koji prelaze granicu BiH s osobnom iskaznicom BiH, izdaju prekršajne prijave ukoliko ne posjeduju važeću putovnicu BiH.

Na kojem zakonu se zasniva tako postupanje Granične policije BiH, kada se u Zakonu o putnim ispravama kaže da će se državljani BiH koji pređu preko granice s putnim ispravama koji nisu uređeni ovim zakonom ili s osobnim iskaznicom koja nije osobna iskaznica BiH, kazniti prekršajnom kaznom od 100 do 400 KM, kazao je Arnaut.

Otvaraju se pogranični prijelazi između BiH i Hrvatske

Istovremeno je, dodao je, prije više od godinu dana postavio pitanje Graničnoj policiji BiH koliko je najviših dužnosnika BiH u prethodne dvije godine kažnjeno ako su prelazili granicu BiH s putnim ispravama drugih država, ali da nije dobio odgovor.

Ministar Cikotić je podsjetio da je Vijeće ministara BiH 10. rujna donijelo odluku o propisivanju dodatnih uvjeta za ulazak stranaca u BiH, kojim se stavlja izvan snage odluka kojom je bilo propisano da državljani BH koji imaju dvojno državljanstvo mogu ući u područje BiH s osobnom iskaznicom, bez obzira na način ulaska u drugu državu iz koje se vraćaju.

Granična policija razjasnila ulazak građana BiH s dvojnim državljanstvom

Odlukom Vijeća ministara koja se počela primjenjivati 12. rujna, vratio se u okvire Zakon o graničnoj kontroli BiH i Zakon o putnim ispravama BiH po kojima postupa Granična policija pri vršenju granične kontrole, zaključio je Cikotić.