Neizvjesno je i održavanje Adventa u Zagrebu

690

Zagrebački turizam zbog pandemije i posljedica potresa trpi gubitke, dolasci i noćenja turista su na oko 30 posto lanjskih, a neizvjesno je i održavanje “Adventa u Zagrebu”, doznaje se iz Turističke zajednice grada Zagreba (TZGZ).

“Uvjeti i mogućnosti održavanja pojedinih manifestacija ove su se godine značajno promijenili, pa i za one na otvorenom u jesensko-zimsko vrijeme. Trenutno dovršavamo pripreme nekoliko jesenskih projekata kroz koje će se Zagreb još jednom potvrditi kao najznačajnija kulturno-turistička destinacija u Hrvatskoj, a razvijamo i moguće scenarije za Advent”, kaže za Hinu direktorica TZGZ-a Martina Bienenfeld.

No naglašava da se pritom prvenstveno vodi računa o zdravstvenom i sigurnosnom aspektu, a potom i o drugima koji čine pojedinu manifestaciju. “U kontaktu smo s nadležnim tijelima Grada Zagreba, nacionalnim i gradskim stožerom civilne zaštite. Radi se na mjerama i organizaciji te, ako dođe do održavanja, poštivat ćemo i inzistirati na svim odrednicama koje budu preporučene”, kaže Bienenfeld.

Komentira pritom i nedavno objavljenu listu 15 najsigurnijih božićnih destinacija u Europi organizacije European Best Destinations (EBD), na kojoj je Zagreb na 8. mjestu, uz navođenje i datuma ovogodišnjeg Adventa (od 27. studenoga 2020. do 3. siječnja 2021.), naglašavajući da TZGZ nije u tome sudjelovala niti je išta komunicirao EBD-u, pa ni datume koje navode.

“EBD godinama promiče održivi europski turizam u suradnji s Europskom komisijom i drugim institucijama, a tu je listu načinio prema vlastitim kriterijima, koji su, prema objašnjenjima koje smo dobili od njegova direktora, bili broj slučajeva zaraze na milijun stanovnika i bolničkih kreveta po stanovniku, blizina zračnih luka, uspostavljanje sanitarnih mjera i drugi.

Kako je prema online glasanju u EBD-ovoj organizaciji Advent u Zagrebu proglašen tri puta najboljim u Europi, a i Hrvatska je u rujnu bila među zemljama s relativno povoljnom epidemiološkom slikom, logično je da su nas uzeli u obzir i svakako je pozitivno da smo na toj listi”, kaže Bienenfeld.