Veletržnica u Tasovčićima | Po divlje voće isplati se kilometrima u šumu i planinu

3293

Ponuda na veletržnici u Tasovčićima kod Čapljine sve je raznovrsnija. Među ostalom robom nudi se svježe i prerađeno šumsko voće, ekoproizvodi, a prodavačica te specifične robe je Novka Ratković iz okolice Nevesinja, piše Večernji list BiH.

– Ovo šumsko voće – divlje kruške, drenjine, šipurke, divlje jabuke… sakupljamo i beremo po šumi. Nije ga uvijek lako naći ni u šumi, drenjina slabo ima ove godine, velika je potražnja, a mala ponuda. Idemo kilometrima da bi ih ubrali. Sada su 3 KM, na početku sezone bile su 1 KM za kilogram.

Od drenjina pravimo sokove, od šipurka marmeladu. Sok od drenjina nije teško napraviti. Sve je bez konzervansa i dodavanja, samo osnovno. Sok može trajati dugo ako se ne otvara, a kad se otvori, onda ne može stajati više od sedam dana, mora se trošiti – kaže trgovkinja Novka.

– Od šipurka se pravi marmelada. Ne radimo je na male količine, već, recimo, dvadeset kilograma, onda to ide na presu, zatim se doda šećera, kuha i pakira. Kupci su zadovoljni, imamo stalne, zadovoljni smo i mi i oni.

– Mogu kazati da su nam proizvodi od divljeg voća sve traženiji pa se moramo truditi, tražiti i kad voće ne rodi, ići dublje u planinu. Tu smo svakoga petka. Nudimo i ekomrkvu, ciklu, krumpir, crveni i bijeli luk, suhe šljive, suhe kruške, raževeo, pšenično i heljdino brašno… sve naše domaće.

– Mislim da su cijene pristupačne, 1,5 KM su mrkva i cikla, crveni luk je 1 KM, bijeli luk je od 8 do 10 KM, rinfuzni je 8 KM, vijenci su 10 KM, krumpiri 70 feninga, suhe šljive i kruške po 5 KM, upakirane prerađevine su skuplje… – govori Novka.

– Sušenje šljiva na prirodan način traje od dvadeset do mjesec dana. Ove jeseni morali smo malo i ložiti jer je bilo puno kišnih dana.

Kruške smo ranije brali dok je bilo lijepo vrijeme, a sušenje traje od sedam do deset dana – kaže Novka koja se već priprema za zimu kada će na štandu, uz navedeno, biti i druge robe.

Za zimu od studenog do ožujka u ponudi će biti čvarci, svinjska mast, suho meso, domaća jaja…