Stižu nove mjere: Obavezno nošenje zaštitnih maski na otvorenom u FBiH

2935

Krizni stožer Ministarstva zdravstva Federacije BiH održao je izvanrednu sjednicu na kojoj su donesene odluke o uvođenju novih mjera.

Nove mjere se u najvećem dijelu tiču zdravstvenog sektora, iako jedna naredba važi i za sve građane FBiH, a to je obavezno nošenje zaštitnih maski na otvorenom na teritoriju cijele FBiH.

Usljed pogoršane epidemiološke situacije i smanjenog broja kreveta za oboljele od korona virusa, svim zdravstvenim ustanovama na području FBiH je naloženo proširenje kapaciteta za pacijente zaražene Covid-19.

Dakle, prema tom zahtjevu svaka bolnica i klinički centar u ovom bh. entitetu morat će jedan dio svojih kapaciteta preusmjeriti isključivo na liječenje zaraženih pacijenata sa srednjom i teškom kliničkom slikom.

Kako piše Klix.ba, u FBiH se uvodi i nova vrsta testiranja – antigensko koje će ubrzati rezultate testova i tako brže spriječavati širenje virusa.

Svi detalji novih mjera i naredbi bit će poznati u 13:30 sati kada je zakazana konferencija za medije Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva