Županijski inspektori prate poštivanje epidemioloških mjera na biračkim mjestima

450

Tijekom današnjeg izbornog dana timovi sanitarnih inspektora pratit će izborni proces na biralištima u HNŽ.

U slučaju eventualnih nepridržavanja higijensko-epidemioloških mjera o tome će biti obaviještena inspekcijska tijela, kako bi pravovremeno poduzeli mjere iz svoje nadležnosti.

Središnje izborno povjerenstvo Bosne i Hercegovine je donijelo Instrukciju o postupanju tijela za provođenje izbora na izborni dan u uvjetima epidemije COVID-a 19 kojom je propisano uređenje biračkog mjesta uz poštivanje preporuka Svjetske zdravstvene organizacije.

Kako bi se osiguralo poštivanje propisane obavezne fizičke distance od najmanje 1,5 m i spriječila koncentracija većeg broja ljudi na biračkom mjestu, veoma je važno kontrolirati protok birača.

FOTO | Otvorena većina birališta u Čapljini; na par mjesta zabilježeno kašnjenje

Članovi biračkog odbora, gdje je to moguće, dužni su osigurati ulazak birača na jedna, a izlazak na druga vrata.

Član biračkog odbora zadužen za kontrolu reda na biračkom mjestu dužan je osigurati da broj birača koji može ući na biračko mjesto u jednom trenutku, odgovara broju glasačkih kabina, dok je ispred ulaza na biračko mjesto potrebno osigurati dovoljno prostora kako bi birač koji izlazi bio najmanje 1,5 m udaljen od birača koji ulazi, i obrnuto, priopćeno je.

Birači koji u hodniku čekaju u redu za glasanje trebaju biti fizički distancirani jedan od drugog minimalno 1,5 metar, što je dužan osigurati za to zadužen član biračkog odbora, kao i učiniti dostupnim sredstvo za dezinfekciju, kako bi birači mogli izvršiti dezinfekciju ruku prije i nakon glasanja.

Svi birači dužni su se pridržavati propisane fizičke distance, izbjegavati fizički kontakt i obavezno nositi zaštitne maske, osim prilikom utvrđivanja identiteta kada su je dužni skinuti, vodeći računa o propisanoj fizičkoj distanci, jer u suprotnom, prema Instrukciji SIP-a, neće moći biti evidentirani za glasovanje.

Ispred ulaza na biračko mjesto, član biračkog odbora zadužen za kontrolu reda, dužan je beskontaktno izvršiti mjerenje tjelesne temperature birača, te ukoliko ustanovi da je povišena, dužan je birača uputiti u posebnu glasačku kabinu koja će nakon izvršenog glasovanja biti detaljno dezinficirana i očišćena.

Povišenom tjelesnom temperaturom smatra se temperatura od najmanje 37,2 stupnja.