Otkupne cijene padaju, a na policama nema pojeftinjenja

381

Koronavirus znatno je utjecao na sve oblasti kako u svijetu tako i u Bosni i Hercegovini.

Poljoprivrednici i dalje rade, siju i uzgajaju kao prije pandemije, međutim, kako je za Dnevni avaz rekao Nedžad Bićo, predsjednik Udruge poljoprivrednika FBiH, problema u poljoprivredi uvijek ima.

Na početku pandemije se činilo da se vlast probudila i to na svim razinama. Svi su se tada uključili da se pomogne i da se poveća proizvodnja. To je dobra strana. Međutim, imamo problem što se ništa ne radi strateški i s ciljem. Došli smo u situaciju da imamo višak robe. Imamo ogromne viškove mlijeka koje ne možemo plasirati. Imamo povećanu proizvodnju, a dobro smanjenu potrošnju, kaže Bićo.

Nema turista, nema dijaspore, građani štede, ostaju bez posla i manje troše. Ističe i da je dosta ugostiteljskih objekata zatvoreno, skoro svi hoteli, a oni su dobrim dijelom nabavljali mlijeko i ostalu robu.

Imamo ogromne viškove proizvoda. To bi se moglo riješiti na razuman način, odnosno na logičan način. Tu bi se trebao državni ministar Košarac angažirati i smanjiti uvoz. Treba povući poteze kao što su smanjenje uvoza krumpira, mesa i mlijeka, čega imamo viška dok se naše ne plasira, smatra Bićo u razgovoru za Avaz.

Ponavlja da ih ugrožava uvoz, jer dolazi nekvalitetna jeftinija roba, a domaće stoji.

Također, nisu mi jasne cijene u trgovinama. Otkupne cijene padaju, a to što se događa na policama to je do trgovaca. Mlijeko je jeftinije, cijena mesa se obara. S 4,20 je palo na 3,5 KM i opet su iste cijene ili više, kaže Bićo.

Gordana Bulić ispred Udruge potrošača Klub potrošača kazala je da nemaju prijava enormnih skokova cijena u BiH.

Cijene su skoro pa iste, ali može biti i jeftinije. Domaći trgovci drže cijene, čak je pojedinim artiklima pala cijena, ali možda ne dovoljno, izjavila je Bulić za Dnevni avaz.

Kaže da je očito da mesari dobro zarađuju, ali da ostali poljoprivrednici i nemaju neke koristi od veće količine rezervi do koje je došlo u pandemiji.

Paprike, rajčice i ono što je na izmaku sezone, cijene su tome dosta porasle. Ono što se uvozi drži svoju cijenu. Mandarine su bile i pola marke, a sada su 1 KM. Kako je krenula pandemija, svi su se trudili i proizvesti proizvode u svojim vrtovima što se također odrazilo na kupovinu na tržnicama i u trgovinama. Dosta je ugostiteljskih objekata zatvoreno, ali zato više kupujemo i kući pravimo, kaže Bulić.