VIDEO | Nova godina, nova poskupljenja

1233

Usprkos teškoj ekonomskoj situaciji – uzrokovanoj pandemijom koronavirusa, cijene pojedinih namirnica proteklih mjeseci su povećane, tvrde u udruženjima potrošača.

Kako izvještava BHRT, građani Bosne i Hercegovine plaćaju brašno i ulje 10 posto više – nego nekoliko mjeseci ranije. Poskupljenjima nije kraj, pa je početkom sljedeće godine, moguće još jedno poskupljenje brašna.

Građani Bosne i Hercegovine, usprkos teškoj ekonomskoj situaciji uzrokovanoj pandemijom, nisu pošteđeni poskupljenja namirnica. Cijene brašna i ulja su krajem studenog povećane za deset posto, a u udruženjima potrošača kažu da imaju brojne primjedbe.

Jovan Vasilić, predsjednik Udruge potrošača “Zvono” iz Bijeljine kaže da se, kako je krenuo ovaj proces sa koronom i događajima, ograničenjima, uglavnom veliki broj potrošača žali.

”I ne samo što se žale, nego i traže određene savjete. Međutim, to nije sve. Mlinari su za početak sljedeće godine pripremili novo poskupljenje brašna”, rekao je.

Radenko Pelemiš, predsjednik Udruge mlinara i pekara regije Bijeljina, kaže kako nas poslije nove godine očekuje još jedan val poskupljenja.

”Ono bi se kretalo od 3 do 5 pfeninga. Od 20-30 posto domaće pšenice sudjeluje u pekarskoj proizvodnji dok se ostalo uvozi”, rekao je.

Razlog poskupljenja je povećanje cijena u susjednoj Srbiji, odakle mlinari uvoze velike količine brašna. I dok mlinari podižu cijene, pekari su jasni – nema poskupljenja pekarskih proizvoda.

Radenko Pelemiš, predsjednik Udruge mlinara i pekara regije Bijeljina navodi kako u ovakvoj situaciji ne treba povećavati cijenu pekarskih proizvoda.

”Tako da što se tiče pekarskih proizvoda u sljedećem razdoblju neće doći do poskupljenja. Znamo da je proračun građana skroman i svako poskupljenje utiče na njih”, naveo je.

Borci za zaštitu prava potrošača ocjenjuju da je u pitanju novi udar na novčanike bh. građana. Nadaju se da će novi zakon o zaštiti potrošača donijeti bolju zaštitu građanima. Institucije bi, ističu, trebale reagirati.