Vlada HNŽ-a usvojila Prijedlog strategije razvitka javnih cesta u županiji

627

Vlada Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ), na prijedlog Ministarstva prometa i veza na sjednici održanoj u ponedjeljak u Mostaru, usvojila je Prijedlog odluke o usvajanju Strategije razvitka javnih cesta na području HNŽ-a za razdoblje 2020.-2030. godine, a koja je nastala kao rezultat višegodišnjeg istraživanja, brojanja i anketiranja prometa.

Strategija koja sadrži analizu stanja cesta i potreba razvitka javnih cesta, opravdanost izgradnje javnih cesta i potrebe održavanja postojećih cesta i načela održavanja javnih cesta, bit će upućena u daljnji skupštinski postupak, a istaknuto je također kako je prilog Strategije ažurirana Prostorno-prometna studija cestovne mreže u HNŽ-u, priopćeno je iz županijske Vlade.

Vlada je s ciljem prevencije, dijagnostike i opservacije poremećaja u ponašanju maloljetnika, te izvršavanja odgojne preporuke i mjere upućivanja u odgojni centar za maloljetne izvršitelje kaznenog djela, usvojila Odluku o utemeljenju Javne ustanove Odgojni centar HNŽ-a koja će biti smještena u Gnojnicama.

Naglašeno je kako će u sklopu ovog Centra biti formirana Prihvatna stanica za djecu i maloljetnike i organizacijska jedinica koja obavlja poslove vezene za rad s djecom do 18 godina koja se nalaze u riziku od prosjačenja, trgovine ljudima, te obiteljskog nasilja.

Iz resora Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi donesena je i Odluka o utvrđivanju visine stalne novčane pomoći za jednočlano kućanstvo koja je sa 130 maraka povećana na iznos od 150 maraka. Ukupno je u Proračunu HNŽ-a za tu nakanu osigurano 650.000 maraka.

Također, Vlada je na današnjoj sjednici, nakon ranije donesene Odluke kojom je prihvatila plaćanje cijepljenja protiv gripe za sve zdravstvene djelatnike u HNŽ-u, usvojila Odluku kojom je omogućila refundiranje sredstava zdravstvenim ustanovama koje su nabavile cjepivo u ukupnom iznosu od 10.472, 49 maraka.

S ciljem ublažavanja negativnih posljedica pandemije covida-19, Vlada je JP-u Međunarodna zračna luka – Aerodrom Mostar, osigurala sredstva u iznosu od 100.000 maraka, stoji u priopćenju.