VIDEO | Novi detalji: Prozor bio napola otvoren, agregat radio; danas obdukcija tijela

6736

U Gradskoj mrtvačnici Bijeli Brijeg u Mostaru danas će početi obdukcija tijela tragično stradalih djevojaka i mladića iz Posušja, koji su pronađeni mrtvi na novogodišnje jutro u vikendici u mjestu Tribistovo kod Posušja.

Obdukcija će, kako nam je potvrđeno, najvjerojatnije, početi iza 11 sati, s obzirom na to da se čekaju rezultati testova na koronavirus.

Dr. Dražen Damjanuk, specijalista sudske medicine potvrdio je za „Avaz“ da su ga angažirali iz Tužiteljstva ŽZH, a obdukcija će se raditi danas i sutra.

Od svih preminulih su odmah nakon uviđaja uzeti uzorci krvi i urina, koji su poslani na analizu i što će, uz obdukcijski nalaz u konačnici i rasvijetliti ovu nezapamćenu tragediju, odnosno, otkriti točan uzrok smrti.

U MUP-u ŽZH i u Tužiteljstvu ŽZH su nam kazali da za sada sve ukazuje na to da je smrt nastupila usljed ispuštanja otrovnih plinova iz agregata, koji se nalazio u pomoćnoj prostoriji vikendice u kojoj su novogodišnju noć proslavljali Ivan Miličević, Stipe Romić, Mirela Rezo, Žana Pavković, Mia Soldo, Stipe Pavković, Marija Pavković i Stjepan Jukić, svi rođeni 2001. godine.

Kako nam je rečeno, a u što smo se i uvjerili na licu mjesta, agregat pomoću kojeg su se grijali, nalazio se u prostoriji sa sjeverne strane vikendice, odnosno, ostavi. U toj ostavi su jedna vrata bila zatvorena, a druga odškrinuta, dok se prozor nalazio točno prekoputa prostorije u kojoj su se nalazili djevojke i mladići.

Tijekom uviđaja je utvrđeno da je taj prozor bio otvoren napola te su, najvjerovatnije, na taj način ispušni plinovi, konkretno, ugljični monoksid, i ugušili osmero mladih.

Iz policije nam je rečeno da „plinski top“ koji se koristi za zagrijavanje, nije pronađen uz agregat kako se to iznosilo u medijima.

Osmero mladića i djevojaka je proslavljalo Novu godinu zajedno sa još šest drugara, koji su nakon zabave, u četiri sata ujutro, prešli u susjednu vikendicu na spavanje. Jedan od mladića iz susjedne vikendice ih je, nažalost, jučer ujutro u 10 sati i pronašao mrtve.

Nakon što se nisu odgovarali na pozive niti se odazivali na lupanje na vratima , on je razbio staklo na prozoru i ušao u vikendicu gdje je zatekao stravičan prizor.

Nakon jučerašnje tragedije koja je zavila u crno cijelu državu, jutros u Posušju je veoma tužno. Kiša je padala tijekom cijelog jutra, kao da je i nebo plakalo zbog smrti osmero mladih Posušana.

Kako javlja reporter “Dnevnog avaza” iz Posušja, sve je zatvoreno a na ulici su samo rijetki građani.

Svi ugostiteljski objekti su zatvoreni, trgovine također. Danas je na području cijele BiH proglašen Dan žalosti.

Radi samo jedna cvjećara.