Nove smjernice zabranjuju slatkiše djeci mlađoj od dvije godine

866

Ministarstvo poljoprivrede Sjedinjenih Američkih Država (USDA) ovoga je tjedna objavilo nove prehrambene smjernice za Amerikance, u kojima se nalazi i dio koji se odnosi na navike dojenčadi i male djece.

Navodi se da je tijekom prvih šest mjeseci djetetovog života preporučeno isključivo dojenje te da kratko po rođenju bebe trebaju redovito uzimati vitamin D.

Ako majka ne doji, savjetuje se koristiti formulu obogaćenu željezom. Osim majčinog mlijeka ili formule obitelji bi trebale izbjegavati davanje vode ili drugih napitaka bebama u prvih šest mjeseci njihovog života.

Smjernice preporučuju potpuno izbjegavanje dodanog šećera do 2. godine djetetovog života. To znači da su kolači i čokolade zabranjeni.

“U prehrani novorođenčadi i male djece nema mjesta za dodani šećer”, navode te ističu da “djeca u toj dobi ne jedu puno pa je važno osigurati da je hrana koju unose u svoje tijelo zdrava”.

Bebe mogu početi jesti krutu hranu kad navrše šest mjeseci. Preporuka je ne izbjegavati hranu koja bi mogla biti potencijalni alergen.

“Uvođenje hrane koja sadrži kikiriki u prvoj godini smanjuje rizik da će dojenče razviti alergiju na kikiriki”, tvrdi se u smjernicama.

Dokument sadrži i neke savjete za svaku životnu fazu. Tako se, primjerice, trudnicama savjetuje jesti 200 do 350 grama morskih plodova tjedno, kloniti se alkohola, a kofein konzumirati u umjerenim količinama.

Muškarcima se savjetuje da piju najviše dva alkoholna pića dnevno. Žene bi se trebale ograničiti na jedno. Odrasle se potiče da jedu manje porcije, smanje slatkiše i natrij te se usredotoče na voće i povrće. Ovakve male promjene mogu značiti dulji i zdraviji život u budućnosti.