PepsiCo udvostručio cilj smanjenja utjecaja na klimatske promjene i obavezao se za postizanje neto nulte emisije do 2040.

276

Kompanija PepsiCo objavila je svoje planove o udvostručenju svog znanstveno zasnovanog klimatskog cilja, a koji se odnosi na apsolutno smanjenje emisija plinova staklene bašte za više od 40% do 2030.  godine u okviru svog lanca vrijednosti.

Kompanija se također, obavezala da će postići nultu emisiju štetnih plinova do 2040. godine, što je desetljeće ranije nego što je predviđeno Pariškim sporazumom.

PepsiCo planira smanjiti apsolutne emisije plinova staklene bašte u okviru svojih direktnih operacija za 75%, dok u okviru indirektnih operacija za 40% do 2030. godine (u odnosu na 2015. godinu).

Očekuje se da će ova akcija rezultirati smanjenjem više od 26 milijuna tona emisija plinova staklene bašte što predstavlja ekvivalent povlačenju više od pet milijuna automobila iz upotrebe u jednoj godini.

„Utjecaji koje svi imamo na klimatske promjene postaju sve nepovoljniji i zato moramo pokrenuti hitne sistemske promjene neophodne za njihovo rješavanje“, izjavio je predsjednik i izvršni direktor PepsiCo-a Ramon Laguarta i dodao:

„Plan koji sprovodimo je srž našeg poslovanja kao globalnog lidera u proizvodnji hrane i pića i pokretač je PepsiCo puta koje treba doprinijeti postizanju pozitivnih utjecaja na planetu i ljude. Naš ambiciozni cilj vodit će nas izazovnim, ali odlučnim putem naprijed – jednostavno ne postoji druga opcija osim akcije koja se pokreće odmah.“

U Europi je PepsiCo već smanjio ukupne emisije plinova za 6% od 2015. godine, u skladu sa globalnim smanjenjem. Novi sveobuhvatni plan smanjenja emisije plinova fokusirat će se na prioritetna područja kao što su poljoprivreda, ambalaža, distribucija i poslovne operacije.

Pored uticaja na klimatske promjene koji ima u lancu vrijednosti, PepsiCo je dio višeg partnerstva čiji je cilj podsticanje djelovanja na klimatske promjene, uključujući inicijativu One Trillion Trees, RE100 i The Climate Group RE100 i We Are Still In.

PepsiCo najava usklađena je sa Poveljom za postizanje poslovne ambicije koja se odnosi na ograničenje zagrijavanja na 1,5 °C i odobrena je od strane inicijative Science Based Targets kao najambiciozniji poduhvat u okviru njihovog procesa.

„Čestitamo kompaniji PepsiCo na postavljanju cilja smanjenja emisija štetnih utjecaja u skladu sa ograničenjem zagrijavanja na 1,5 °C, kao najambicioznijim ciljem Pariškog sporazuma“, izjavio je Nate Aden, viši suradnik u Svjetskom institutu za resurse, jedan od partnera Science Based Targets inicijative i dodao:

„Kompanije moraju da odigraju vitalnu ulogu u smanjenju globalnih emisija štetnih gasova i ohrabrujuće je vidjeti kako glavni igrači, poput kompanije PepsiCo, preduzimaju ambiciozne akcije.“

Za više informacija o našoj zajedničkoj saradnji u oblasti klimatskih promjena posjetite ESG Topics Climate page.

 O kompaniji PepsiCo

Potrošači u više od 200 zemalja i teritorija svijeta, milijardu puta dnevno uživaju u PepsiCo proizvodima. Svojim portfoliom hrane i pića koji obuhvaća Frito-Lay, Gatorade, Pepsi-Cola, Quaker i Tropicana, PepsiCo je ostvario više od 67 milijardi dolara neto prihoda u 2019. godini.

PepsiCo portfolio obuhvaća širok spektar hrane i pića, uključujući i 23 brenda koja pojedinačno generiraju više od milijardu dolara na godišnjem nivou u maloprodaji.

Kompanija PepsiCo vodi se poslovnom vizijom ”Pobjeđujemo sa svrhom”, sa ciljem da bude globalni lider u segmentu grickalica i pića uz ostvarivanje održivosti kroz svaki segment poslovanja.

Za više informacija posjetite www.pepsico.com