Bosni i Hercegovini prijeti demografski slom

841
Korupcija je možda jedan od najčešćih razloga odlaska građana iz BiH. A ako se trendovi iseljavanja nastave, Bosni i Hercegovini prijeti demografski slom.

Poražavajuće podatke struka, uglavnom, povezuje s lošom socio-ekonomskom situacijom. Porazno, ali činjenično, ni država ne radi puno da zaustavi još jedan negativan trend u kojem BiH prednjači u odnosu na zemlje regije.

Kontinuiran negativan priraštaj Bosna i Hercegovina bilježi posljednje desetljeće. Svjedoče o tome i podaci Agencije za statistiku. U prvih devet mjeseci prošle godine rođeno je otprilike 19.000 beba. Samo godinu ranije, ta brojka je bila veća za gotovo 1.500.

To je za negdje 4 posto manje u odnosu na prvih devet mjeseci 2019. godine. Kada su u pitanju preminule osobe, u istom razdoblju umrlo je 27.900 što je nešto manje 0,1 % u odnosu na isto razdoblje 2019. godine, kaže za Federalnu TV Mirsada Adembegović, glasnogovornica Agencije za statistiku BiH.

Smanjen prirodni priraštaj prati povećan postotak smrtnosti, ali i masovne emigracije, objašnjava demograf Amil Mehić.

Ključna stvar u analizi demografskih prilika u BiH je nesklad demografskog i ekonomskog razvoja. U razvijenim zemljama smanjenje broja stanovnika konkretno pratio je porast gospodarske strukture – dakle, gospodarska slika se pogoršavala, a u BiH je stagnirala, navodi Mehić.

Primarni razlog stagnacije u vezi je sa socio-ekonomskom situacijom. Bosni i Hercegovini neophodan je koncept budućnosti, po uzoru na europske zemlje – ali jasno je da od toga nema ništa, pojašnjava za Federalnu TV prof. dr. Sead Pašić, sociolog: Ovdje to nije izvedivo zbog političke situacije, zbog tzv. tradicionalne situacije, jer ljudi su ovdje na neki način vijekovima trenirani da ne gledaju unaprijed.

Posljedica nerazmišljanja o budućnosti je i proces urbanizacije. Više od 50 posto ruralnog stanovništva napustilo je te regije, što znatno doprinosi demografskom debaklu.

Takav proces uvjetuje smanjenje broja učenika u ruralnim krajevima. U zadnjih deset godina u FBiH zabilježeno je smanjenje broja srednjih škola – za 53, ističe Mehić.

Demografske statistike vode i ka izumiranju određenih prezimena, dodaje demograf Mešić. Prema njegovim analizama, za 50 godina smanjenje stanovnika dovest će upravo do toga i službeno bijele kuge u BiH.

Sugovornici jedino rješenje vide u konkretnim mjerama koje, između ostalog, podrazumijevaju i mjere za povećanje nataliteta. Neophodno je i građanima, posebno mladima, dati razlog više da ostanu u BiH – točnije, radna mjesta i kvalitetniji standard za život.