Državna televizija BiH u milijunskim dugovima

660

Unatoč činjenici što je rukovodstvo Radiotelevizije Bosne i Hercegovine (BHRT) poduzeo mjere štednje i racionalizaciju svih troškova, uključujući i smanjivanje plaća zaposlenih, BHRT je zabilježio gubitak veći od četiri milijuna maraka, konstatirano je u petak na sjednici Upravnog odbora (UO) koji je usvojio Izvještaj o poslovanju za poslovnu 2020. godinu.

Upravni odbor BHRT-a je konstatirao da se stari problemi, na koje BHRT ne može utjecati, godinama ne rješavaju, što ovu firmu tjera u gubitke koji već premašuju visinu upisanog kapitala.

Zbog neprovođenja Zakona o sustavu javnih RTV servisa u BiH, BHRT je uskraćena za više desetina milijuna KM. Najveći dužnik po osnovu neuplaćivanja prihoda od RTV pristojbe prema BHRT-u je RTRS, a ukupni dug premašuje 52 milijuna KM. Federalna televizija izmiruje svoja stara dugovanja, obaveze prema izvršenim uslugama, navodi UO BHRT-a u priopćenju za javnost.

Kako se nadalje navodi, sudski spor o raspodjeli prihoda, koja je propisana Zakonom, koji jasno određuje pripadnost prihoda svakog javnog RTV servisa, vodi se na sudovima preko deset godina bez ikakvog rezultata.

Primjena Zakona omogućila bi BHRT-u ne samo poslovanje bez gubitaka, već i razvoj, te unaprijeđenje programa i tehničkih pretpostavki koje će omogućiti veći domet signala i kvalitetniji zvuk i sliku, ističu iz Upravnog odbora.

Istovremeno, Upravni odbor BHRT-a poziva osnivača – Parlamentarnu skupštinu BiH da poduzme korake iz svoje nadležnosti te pristupi donošenju novog Zakona o sustavu javnih RTV servisa koji se najavljuje godinama.