BiH: Građani obavezni sami plaćati PDV za usluge plaćene online

1563

Ako ste kupili npr. neku igricu online, jeste li platili PDV državi?

”Zakon o PDV-u i Pravilnik o primjeni Zakona predviđaju da građanin ukoliko kupi određenu uslugu svjetskih kompanija, sam morao obračunati 17 posto i izvršiti jednokratnu uplatu tog PDV-a. Naravno, ja vjerujem da više od 90 posto građana u BIH uopće ni ne zna da ima tu obavezu, a svako od njih pokušava da određene usluge i dobra plati što jeftinije. Tako i da znaju bi pokušali da ne plate, a vrlo je teško ući u trag takvim fakturama”, rekao je Ratko Kovačević, načelnik Odjela za komunikacije Uprave za indirektno oporezivanje BiH gostujući na televiziji N1.

Kovačević je rekao kako za sve strane kompanije koje nisu u poreskom sustavu BiH, građani su sami obavezni obračunati i platiti PDV na usluge i proizvode koje kupe.

Kazao je da je prvi put kompanija Apple platila PDV u BiH za usluge koje su kupili građani BiH na internetu.

”Kada su u pitanju velike svjetske kompanije koje pružaju određene usluge širom svijeta građanima, pa tako i građani BiH koriste određene usluge i Applea i određenih platformi kao što su Netflix i slično, i to je u ovom trenutku u sivoj zoni. Ono što je dobro je da je kompanija Apple od 5. veljače 2021. registrirana u jedinstvenom registru poreza u BiH”, pojasnio je i dodao:

”To znači da kompanija Apple koja isporučuje fakture našim građanima za usluge koje oni kupuju online, obračunava i plaća PDV u BiH”.