Arapović: ”Borba za Bunske kanale se nastavlja, ne damo rijeke!”

639
Svjedoci smo kako je BiH u posljednjih 20 godina u ozbiljnim problemima te da je problem zagađenih rijeka sve veći.

“Bunski kanali, Buna i Neretva prepuni su smeća i sa lijeve i desne strane obale. Potrebno je da građani shvate kako smo u velikom problemu. Postavlja se pitanje što će se dogoditi za 15 ili 20 godina, hoćemo li morati kupovati vodu”, kazao je predsjednik Udruženja Novi Val Adnan Đuliman povodom Svjetskog dana voda.

Kako ističe Đuliman, svjedoci smo kako je BiH u posljednjih 20 godina u ozbiljnim problemima te da je problem zagađenih rijeka sve veći.

 - Bunski kanali: Predsjednik ekološke udruge Majski cvijet Oliver Arapović naglasio je kako voda kao prirodni resurs zaslužuje puno više pažnje i brige.

“Nasrtajima nesavjesnih pojedinaca i korporacija u BiH se želi uništiti potencijal. Pozivaju se na Austriju, Švicarsku i Njemačku te kako su oni izgradili brojne hidroelektrane, pa bih samo upitao ljude iz tih država ima li kod njih pitke vode na slavinama?”, istaknuo je Arapović.

 - Bunski kanali: Podsjetimo, ekološka udruga Majski cvijet s lokalnom zajednicom vodila je višegodišnju pravnu borbu protiv povrede procedura na lokalnoj/županijskoj/federalnoj razini povodom usvajanja prostornog/regulacionog plana Grada Mostara te izdavanja dokumentacije za izgradnju mHE Buna 1 i mHE Buna.

Prije nekoliko dana dobila je presudu Županijskog suda Mostara kojom su poništene odluke o vodnoj suglasnosti za izgradnju mHE na Bunskim kanalima zbog procesnih pogrešaka.

 - Bunski kanali:

“Borba za Bunske kanale se nastavlja i ne mislimo odustati, borit ćemo se svim mogućim resursima protiv uništavanja. Ne damo gradnju malih hidroelektrana, ne damo da nam se unište rijeke”, naglasio je Arapović.

Svjetski dan voda obilježava se svake godine 22. ožujka s ciljem skretanja pažnje na prekomjerno korištenje i zagađivanje ovog važnog i nezamjenjivog resursa.

 - Bunski kanali: Inicijativa za međunarodno obilježavanje Dana voda, pokrenuta je 1992. godine u Rio de Janeiru za vrijeme održavanja UN-ove Konferencije o okolišu i razvoju (UNCD), a Generalna skupština UN-a 1993. godine proglasila ovaj dan Svjetskim danom voda.