Za izgradnju kompostane u Metkoviću 12,1 milijuna kuna EU sredstava

784

Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava Europske unije za izgradnju kompostane Metković, u vrijednosti 12,1 milijuna kuna, potpisali su u petak u Metkoviću ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić i direktor tvrtke Čistoća Metković Tomislav Jakić.

Projekt koji se provodi u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020. ukupno je vrijedan više od  24 milijuna kuna, a sufinancira se s 50 posto sredstvima Europske unije.

Ministar Ćorić izjavio je kako će kompostana služiti Metkoviću, kao i Opuzenu te susjednim općinama.

“Kapacitet kompostane od 5000 tona na godišnjoj razini jamstvo je da će biorazgradivi otpad na području doline Neretve biti zbrinut na najbolji mogući način”, rekao je ministar Ćorić.

Gradonačelnik Metkovića Dalibor Milan istaknuo je kako je riječ o velikom i značajnom projektu za cijelu županiju.

“Educirali smo građane, nabavili spremnike, potpisali ugovor za sortirnicu i nabavu dva komunalna vozila, a danas i ovaj vrijedni ugovor za kompostanu. Ovim smo zaokružili sustav održivog gospodarenja otpadom”, poručio je Milan.

Dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić rekao je kako je Metković u gospodarenju otpadom najnaprednija jedinica lokalne samouprave.

Izgradnja kompostane u Metkoviću doprinijet će povećanju stope recikliranja odvojeno prikupljenog otpada i dugoročno pozitivno utjecati na zaštitu okoliša kroz smanjenje količine otpada koja će se odložiti na odlagališta.