Snimljen dokumentarac o reprezentaciji Herceg-Bosne, autor nam je otkrio zanimljive detalje

3553

Prije skoro 25 godina, točnije 21. travnja 1996. godine, u dalekom Paragvaju odigrala se jedna zanimljiva nogometna utakmica.

Sastali su se domaćin Paragvaj i izabrana vrsta nogometaša koji su nastupali u tadašnjoj Ligi Herceg-Bosne. Poprište događaja paragvajski glavni grad Asuncion, a Estadio de Los Defensores del Chaco bio je pun.

Herceg-Bosna je izgubila 0:3, no rezultat je ovdje najmanje bitan.

Kuriozitet oko toga susreta je da ga Nogometni savez Paragvaja vodi kao službeni. Zabilježen je kao 425. po redu otkada su Paragvajci oformili svoju reprezentaciju. I FIFA je vodi kao službenu prijateljsku utakmicu.

Povodom 25. obljetnice utakmice, hercegovački novinar Albert Pehar odlučio je napraviti dokumentarni film koji će ostati kao trajni podsjetnik na ovaj povijesni susret.

Svake godine pojedini portali objave godišnjicu od te utakmice, pa sam čekao 25. godišnjicu da napravimo nešto veće, zabilježimo za trajnu uspomenu. Počeo sam skupljati izjave, materijale, nešto su uglavnom dali sugovornici, slike, novinske članke, a došao sam do arhivskih snimki, VHS snimke, koje je snimao Marinko Bubalo iz Ljubuškog član te ekspedicije, kazao je Pehar za portal Jabuka.tv.

Utakmica se vodi kao službena

Izbornik reprezentacije Herceg-Bosne bio je Branko Međugorac koji je Paragvaju suprotstavio nogometaše koji su većinom igrali u NK Široki Brijeg i HŠK Zrinjski.

Sastav Herceg-Bosne u utakmici s Paragvajom bio je: Dukić, Skoko, Kordić, Babić, Bubalo, Matan, Ravlić, Musa, Bogdan, Marinović, Marušić (još su igrali Sušac, Bartolović).

Tri čovjeka više nisu živa, nažalost vratar te utakmice Goran Dukić, Marinko Bubalo, ali ne ovaj što je snimao nego drugi koji igrom slučaja ima isto ime i prezime, on je tada bio jedan čelnih ljudi NK Široki Brijeg, i liječnik Josip Bandur.

Svi ostali sudionici, 14 igrača, trojica iz stožera među kojima je i Branko Međugorac su sugovornici u filmu, dodao je Pehar.

Autor nam je otkrio i jednu zanimljivost.

Paragvajski savez utakmicu vodi kao službenu u svojoj arhivi, pod brojem 425. Vode je kao prijateljsku, ali protiv BiH. FIFA također ovu utakmicu vodi kao službenu protiv BiH, ali je zanimljivo da je Nogometni savez BiH ne vodi kao službenu.

Nogometni savez BiH tada nije bio primljen ni u FIFA-u ni u UEFA-u. Tek nakon utakmice je bio priznat, tako da se ta reprezentacija može nazvati Herceg-Bosne, jer je tada postojalo nacionalno prvenstvo Herceg-Bosne, kazao je Albert Pehar za portal Jabuka.tv.

Zanimljivo je i da su reprezentativci Herceg-Bosne igrali u rezervnim dresovima Paragvaja s obzirom da su jedini dresovi Herceg-Bosne bili ispunjeni crveno-bijelim kvadratićima, po uzoru na Hrvatsku, koji su bili jednake boje kao pruge na paragvajskim dresovima.

Ostale zanimljivosti i izjave aktera možete pogledati u dokumentarnom filmu koji je Pehar radio u suradnji sa snimateljima i montažerima Darkom Brkićem i Darkom Smiljanićem te s RTV HB, a koji će svjetlo dana ugledati u srijedu 21. travnja.