Nije htjela prodati smilje u bescjenje pa se posvetila izradi prirodne kozmetike

4890

Medina Gosto Bakić iz Mostara, veliki je zaljubljenik u prirodu i pobornik zdrave hrane i kozmetike. Nakon što je završila fakultet ekonomije i poslovnog menadžmenta, nije mogla pronaći posao u struci te je počela raditi na promociji i prodaji preparata od biljaka jedne domaće tvrtke.

Kroz posao se upoznala s blagotvornim djelovanjem mnogih, te je odlučila više istražiti o toj temi. S obzirom da živi u mostarskom naselju Kočine te da je na obiteljskom imanju imala dosta neiskorištenog zemljišta, odlučuje se na uzgoj smilja – piše Agroklub.ba.

“Na obiteljskom imanju pored kuće 2015. smo zasadili malu plantažu smilja, sa oko 2000 sadnica”, otkriva za Agroklub Medina koja je tijekom izučavanja posebnu pozornost posvetila ljekovitim biljkama koje se uzgajaju ili su samonikle na području Hercegovine, kao što su smilje, kadulja, lavanda, ružmarin, vrijesak, iva i druge. Da se posveti preradi, velikog udjela je imao nagli pad otkupa smilja, koje je do tada bilo vrlo cijenjeno.

Nemogućnost otkupa kao nova prilika

“Kada je moje smilje bilo spremno za prvo branje, otkup je stao ili se otkupljivalo po mizernoj cijeni. Odlučila sam se na destilaciju da dobijem eterično ulje od tih zlatno – žutih cvjetova. I dobila sam, oko pola kilograma”, kaže Medina.

Za jedan kilogram eteričnog ulja potrebna je jedna tona sirove mase, što znači da je te godine Medina ubrala 500 kilograma smilja, koje nije imao tko otkupiti. Ona je već ranije za svoje potrebe pravila macerate od kantariona, kadulje i nevena, te je odlučila napraviti melem sa eteričnim uljem smilja. Bio je to njen prvi proizvod koji je rado podijelila s njoj bliskim ljudima i dobila vrli pozitivne povratne informacije i brojne prepruke širom BiH.

“Bio mi je to vjetar u leđa, da tražim više znanja za izradu proizvoda, kako od smilja tako i drugog bilja. Znanje za izradu prirodne kozmetike sam potražila izvan naše zemlje, povezala sam se sa aromateraputima iz Hrvatske i odslušala nekoliko seminara i radionica”, ističe.

Velika podrška obitelji

Sve to je tražilo i nova ulaganja, s obzirom da je svaki seminar i edukaciju morala platiti. Uz obitelj, veliku podršku je dobila i od sestre i zeta koji su joj kupili mini destilator, što joj je bila velika želja i potreba.

“Počela sam destilirati i kadulju, lavandu, ružmarin, vrijesak, kunicu, sve što bi stigli ubrati za vrijeme sezone. Bilje beremo muž i ja, a na svojoj parceli smo zasadili oko 100 sadnica lavande i kadulje. I neven uzgajamo svake godine, a ove smo zasijali i nešto slatkog pelina. Čuli smo da su proizvodi od njega korisni za jačanje imuniteta, što je naročito traženo u vrijeme pandemije”, dodaje.

Potpuno prirodni proizvodi

Eterična ulja i hidrolate, koji su nusproizvod destilacije, koristi isključivo za svoje potrebe proizvodnje prirodnih krema, balzama i tonika. U ponudi trenutno ima mnoge vrste melema od pojedinačnog bilja do mješavina, hidratantne kreme od smilja, lavande, nevena, krema za suhu kožu, za problematičnu kožu. Tu su i hidrolati za čišćenje kože bez konzervansa, koji se koriste kao tonik za brojne kožne probleme. Pravi i balzame za usne, prirodne dezodoranse, vaginalete, ulja za masažu, glicerinske sapune sa ekstraktom bilja i pojedinačne čajeve od svakog bilja kojeg prikuplja. Proizvode pravi po narudžbi u manjim količinama, jer oni ne sadrže alkohol, parabene, emulgatore, umjetne konzervanse pa voli da su svježi.

Do sada ih je predstavljala na mnogim sajmovima u BiH , izložbama i promocijama zdravih i prirodnih proizvoda u Mostaru.

U FB grupi pod nazivom Sve od ljekovitog bilja (čajevi, sirupi, mehlemi, tinkture, ulja,..) rado sa članovima grupe dijeli savjete i iskustva u vezi njegovog blagotvornog djelovanja.

Dodaje kako su joj ipak najbolja promocija njezini zadovoljni kupci kako u Bosni i Hercegovini, tako i dijaspori. Sretna je što od zarade može ostvariti nova ulaganja u svoje dalje obrazovanje i izučavanje aromaterapije i aromatičnih biljaka.

Nedostatak podrške institucija

“Široko je ovo područje, a ja uvijek željna nečeg novog, želim se ostvariti u aromaterapiji, kako u kozmetici tako i liječenju eteričnim uljima, što je kod nas još uvijek nepoznanica”, ističe Medina.

Smatra kako je potrebna puno veća podrška ljudima s idejama, koji rade konkretne stvari, naročito ženama koje se pored svih obaveza odluče na pokretanje posla.

Iako je pandemija usporila prodaju, spriječila dolazak ljudi iz inozemstva, mnoge je potaknula da dođu na kućnu adresu, vide to mirišljavo bilje i kupe proizvode koji su im se pokazali provjerenima.

“Ljekovito bilje treba nam biti kao dodatak prehrani i preventiva, a za prirodnu kozmetiku često kažem – sve što ne možeš pojesti, nemoj ni stavljati na kožu. Jer, sve što nanesemo na kožu uđe u naš krvotok u roku od deset minuta. Moja poruka je da čuvamo prirodu, pokušavamo živjeti što više u skladu s njom jer smo mi jedno”, poručuje ova mlada poduzetnica koja je odlučila iskoristiti pogodnu klimu i prazno zemljište, kako bi stvorila novi brend u svijetu prirodne kozmetike.