FOTO/VIDEO | Krenuli radovi na rušenju i rekonstrukciji Duhanske stanice Čapljina

8610

Proteklih dana krenuli su radovi na rušenju i rekonstrukciji zgrada te uređenju prostora nekadašnje Duhanske stanice u Čapljini.

Radovi su krenuli uklanjanjem metalnih konstrukcija na samom ulazu u zgradu Duhanske stanice, na čijem će mjestu biti izgrađen Dom za stare.

Kiša je nakratko zaustavila radove, ali oni se, kako doznaje ČA::portal, nastavljaju već sljedećih dana

Podsjetimo, Čapljinski portal prvi je objavio informaciju kako će ruglo Čapljine – Duhanska stanica do kraja ove godine biti srušena. Tada smo objavili kako će na tom mjestu niknuti moderni stambeno-poslovni kompleks sa Domom za stare, što je uskoro i potvrđeno.

Svi objekti nekada slavne Duhanske stanice u centru Čapljine bit će srušeni, a na tom mjestu će se sagraditi moderni poslovno-stambeni objekti, sa šetnicom, muzejom, staračkim domom i podzemnima garažama te postati elitna četvrt grada.

Na mjestu sadašnje Tvornice duhana u Čapljini predviđena je rekonstrukcija triju postojećih objekata od koji bi jedan trebao biti stambeno–poslovni, drugi je objekt za javne sadržaje (muzej, galerija, kulturni centar…), a treći je predviđen za starački dom.

Dva postojeća objekta zadržavaju se bez investicija. U središnjem dijelu lokacije predviđena je izgradnja dvaju većih stambeno–poslovnih objekata s podzemnom garažom.

Usto, kroz ovaj dio grada bit će riješena nova cestovna infrastruktura, pa će grad cestovno biti povezan od istoka prema zapadu. Postojeća cesta od raskrižja kod parkirališta na Trgu kralja Tomislava bit će “produljena” preko dijela gdje se sada nalaze objekti Tvornice duhana i spojit će se s prometnicom ispred pravoslavne crkve.

Rekonstrukcija ovog dijela grada predviđena je i regulacijskim planom Grada Čapljine.

Naime, prema svojim funkcionalnim i prostornim značajkama, kompleks Tvornice duhana izrazito je introvertirana karaktera – riječ je o zatvorenoj zoni klasične naravi koja je i u razdoblju svoje pune funkcionalne aktivnosti bila sadržajno, fizički i funkcionalno odvojena od gradskih funkcija koje su se odvijale u njezinu okružju.

”Kompleks u ovome trenutku sadrži jedan broj građevina koje nemaju spomeničku vrijednost (potvrđeno očitovanjem Zavoda za zaštitu kulturno-povijesne baštine HNŽ-a) niti je njihova izvorna namjena aktualna.

Analizom rezultata studije “Valorizacija objekata kompleksa Duhanska stanica u središtu Čapljine”, koja je izrađena za naručitelja, tvrtku “Duhan“ d. d. Čapljina, utvrđeno je da pojedine građevine ovoga kompleksa nisu u takvom građevnom stanju da se imperativno imaju uklanjati, međutim, usporedba njihove sadašnje lokacijske vrijednosti i građevne kondicije nije ostavila puno prostora razmišljanju o opravdanosti zadržavanja postojeće izgrađene strukture.

FOTO | Donosimo nacrt: Ovako će izgledati prostor Duhanske stanice

Tim više što izvjesni konstruktivni i funkcionalni elementi zatečeni na ovim građevinama (drvena međukatna konstrukcija, otvori, katna visina…) ne pružaju priliku za njihovu promptnu revitalizaciju zato što ne zadovoljavaju zakonom i stručnim pravilima utvrđene minimalne uvjete vezane za sigurno i funkcionalno korištenje ovih građevina za (bilo kakvu) novu namjenu”, naveli su ranije navode iz Gradske uprave.

Dodali su kako osobitu značajku zone čine izuzetno vrijedne mini hortikulturne cjeline i soliterna stabla koji su, zahvaljujući višedesetljetnom statusu introvertiranosti predmetne lokacije, ostali konzervirani (i zapušteni) u mjeri koja nudi prigodu za njihovu revitalizaciju.

”Ove parkovne površine imaju dvostruku vrijednost: s jedne strane oblikovane su kreativnošću čovjeka, a s druge strane kreirane elementima prirode, čime preuzimaju ulogu estetske, ekološke i funkcionalne poveznice sadržaja u obuhvatu. Koncept prostornog uređenja zone u optimalnoj mjeri prilagodio se postojećem stanju prometne i komunalne infrastrukture”, rekli su iz Gradske uprave.

VIDEO | Ekskluzivno: Ovako će izgledati prostor Duhanske u Čapljini

”Planskim rješenjem postojeća parcelacija zadržana je u najvećoj mogućoj mjeri osim na dijelovima gdje je postojeća parcelacija u kontaktu s koridorima prometnica morala doživjeti određene promjene”, kažu iz Grada.

Slobodni prostor oko zatečenih i planiranih objekata uredit će se kao javna zelena površina sadnjom vegetacije, izvođenjem pješačkih površina i opremanjem urbanim inventarom.

Unutar urbanih zelenih površina uz nove stambeno-poslovne objekte predviđa se realizacija uređenog parkovnog zelenila kao javne zelene površine.

FOTO | Donosimo nacrt: Ovako će izgledati prostor Duhanske stanice