Hrvatski boćarski klub ”Neum” bio domaćin natjecanja ”Podgrupa Europe”

1793

U subotu 24. i nedjelju 25. travnja održalo se boćarsko natjecanje ”Podgrupa Europe”, kojemu je Hrvatski boćarski klub ”Neum” kao prvak Bosne i Hercegovine bio domaćin.

Kako Neum nema svoju dvoranu, natjecanje se održalo u Posušju.

Na natjecanju su sudjelovale još dvije ekipe, ”Sombor” iz Srbije i ”Budva” iz Crne Gore.

Trebala je sudjelovati još jedna ekipa iz Švicarske, ali je zbog situacije s koronavirusom bila primorana otkazati.

U prvoj utakmici igrao je Neum protiv Sombora, gdje je Neum poražen s rezultatom 8:14.
Drugu utakmicu igrali su Neum i Budva, gdje je ekipa Budve bila uspješnija  rezultatom 7: 15.

Treća utakmica odigrana je između ekipa Budva i Sombor, gdje je Budva pokazala svoju nadmoć i pobjedom 16:6 osigurala svom timu 8. mjesto na Europskoj razini.

Natjecanje za prvaka Europe nastavljaju u Puli.

Hrvatski boćarski klub ”Neum” osnovan je 1996 i broji oko 30 članova. Spoj je to mladosti i iskustva koji uz odličnu zabavu daje i odlične rezultate. Prvaci su BiH od 2019. godine. Na ovom natjecanju sudjelovali su u sastavu Željko Kužić, Jurica Konjevod, Pero Butigan, Ivan Bjelopera, Ivica Mustapić, Ivan Butigan, Jozo Butigan i kapiten ekipe Pasko Leženić.

Podršku su im dali i predsjednik upravnog odbora kluba Zdenko Mimica, član upravnog odbora Mirko Prović, te tajnik i voditelj kluba Mato Jogunica.

Neum ima nekoliko vanjskih boćarskih terena na kojima klub redovito trenira, međutim nemaju dvoranu, pa su iz tih razloga morali potražiti dvoranu izvan granica Neuma.

Ovaj prelazak s vanjskog na unutrašnji teren zasigurno je pridonio malo lošijem rezultatu Neuma na ovom natjecanju.

U razgovoru s tajnikom i voditeljem kluba Matom Jogunicom saznali smo da članovima kluba volje i želje za igranjem nikada ne nedostaje, te da imaju jednu od mlađih ekipa, što je svakako pohvalno.

Voljeli bi da je boćanje kao sport malo više prepoznato u BiH, i malo medijski više popraćeno. Jedna od prepreka su im, kako kažu, sredstva.

Nadaju se kako će u budućnosti boćanje biti popraćenije , kako medijima, tako i sponzorstvima.

Jogunica dodaje kako Hrvatski boćarski klub Neum ima dobru suradnju i veliku potporu Općine Neum i općinskog Načelnika, što im uvelike pridonosi održivosti kluba.