Ustavne promjene u HNŽ: Srbi postaju konstitutivan narod

1496

Dopredsjedavajući Skupštine Hercegovačko neretvanske županije (HNŽ) Tomislav Martinović pozdravio je u petak inicijativu Kluba zastupnika HDZ-a BiH koja se tiče ustavnih promjena, a odnosi se na konstitutivnost Srba u HNŽ-u.

– Ta inicijativa upućena je Vladi HNŽ-a i mi ćemo pokušati u okviru tih pitanja obuhvatiti i ona druga koja se tiču institucija koje odavno nemamo. Tako bismo trenutno stanje i osnovni pravni akt županije uskladili s onim što u praksi imamo – kazao je Martinović, uoči današnje sjednice županijske skupštine, javlja Fena.

– Svi zastupnici u Klubu Bošnjaka će podržati prijedlog kad dođe od Kluba zastupnika HDZ-a, odnosno Hrvata… Ako Klub HDZ-a bude ‘za’ s naše strane nema problema – komentirao je spomenutu inicijativu i predsjedavajući Skupštine HNŽ-a Šerif Špago.

Podsjetio je kako od 2017. godine u skupštinskoj proceduri postoje amandmani koje su utvrdili Klub zastupnika Bošnjaka u prethodnom sazivu i Klub zastupnika Srba, a koji se odnose na konstitutivnost srpskog naroda i ravnopravnu upotrabu srpskog jezika i pisma.