Herceg: Od petka ćemo imati normaliziranu situaciju ; Novalić: Vlada HNŽ-a najbolje iskoristila pomoć s federalne razine

209

Predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) Nevenko Herceg, nakon sastanka s izaslanstvom Vlade FBiH, izrazio je očekivanje da će se nastaviti potpora i suradnja s Federalnom vladom, te najavio ukidanje policijskog sata na području Županije

Mjere koje su donesene do sada, prije svega mjere ograničenja kretanja, tzv. policijski sat koji je danas ukinut, to je mjera koja je u našim uvjetima dala i davala rezultate, kao i mjera rada ugostiteljskih i turističkih objekata, broja ljudi koji će se okupljati u zatvorenom i otvorenom prostoru. Nakon ovog sastanka će naš županijski stožer sjesti i donijeti određene mjere tako da možemo očekivati da od sutra imamo jednu prilično normaliziranu situaciju, kazao je Herceg.

Izaslanstvo Vlade Federacije BiH, predvođeno federalnim premijerom Fadilom Novalićem, posjetilo je u četvrtak Vladu Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) u Mostaru gdje su s premijerom te vlade i ministrima razgovarali o projektima pomoći nižim razinama vlasti u sanaciji posljedica pandemije te infrastrukturnim projektima koje financira Vlada FBiH na području HNŽ-a.

Kada su u pitanju mjere pomoći realnom sektoru, prije svega turizmu, koji je po Hercegovim riječima najteže pogođen u vrijeme pandemije, najavljena je ne samo financijska pomoć nego i pomoći oko uvjeta ulaska stranih turista u zemlju kroz adekvatnije reguliranje prekograničnog prometa.

Poslat ćemo snažnu poruku prema Vijeću ministara da se regulira pitanje dolazaka, prolazaka i boravaka turista i ostalih na našem području u narednom ljetnom razdoblju, kazao je Herceg.

Najavio je kako će u nastavku sastanka biti riječi i o zakonu o raspodjeli javnih prihoda, kao i o potpori viših razina kada je u pitanju županijski proračun.

Vi ste vidjeli da se proračun županije, koji je smanjen u odnosu na prošlu godinu, slabije puni ovih prvih pet mjeseci i tu očekujemo jednu financijsku injekciju s federalne razine kao i prošle godine, ako se uspije regulirati ovaj kreditni aranžman s MMF-om, naglasio je Herceg.

Dodao je kako je sastanak bio i prilika zahvaliti Vladi FBiH na nizu potpora u različitim područjima.

Nešto što smo posebno danas istaknuli je naš korona-zakon, suradnja s Razvojnom bankom Federacije BiH gdje imamo jako dobar aranžman, planiramo ga ove godine obnoviti, proširiti i povećati kreditni portfolio. Čitav niz važnih tema koje smo do sada i koje ćemo u nastavku sastanka otvoriti s federalnom razinom, kazao je Herceg.

Na kraju je istaknuo kako i dalje očekuje potporu s viših razina, osobito s federalne, te dobru suradnju na relaciji Federacije BiH – HNŽ, poput one kakvu Vlada HNŽ-a ima s našim nižim razinama lokalne samouprave u HNŽ-u.

Novalić je izjavio kako je Vlada HNŽ primjer kako na dobar način iskoristiti sredstava s federalne razine u borbi protiv koronavirusa.

Premijer Federacije BiH podsjetio je da je krajem prošle godine s predstavnicima svih županija održan sastanak na komu su predstavnici županijskih vlada mogli iznijeti svoje ideje kada je u pitanju federalni proračun, kao i ekonomske mjere pomoći.

Moram priznati da je ovogodišnji proračun prilično kreiran baš s tog sastanka, gdje je upravo premijer HNŽ Nevenko Herceg rekao da niti ove godine županije neće moći, s obzirom na prihode, iznijeti taj teret financiranja i predložio da ostane u Vladi FBiH i dalje tih 200 milijuna grantova, da pokušamo preživjeti ovo korona vrijeme, kazao je federalni premijer.

Po njegovim riječima, takav je prijedlog usvojen, pa tako županije i ove godine mogu računati na oko 200 milijuna maraka pomoći s federalne razine.

Prošle godine je tih 200 milijuna maraka i 30 milijuna općinama imalo itekakav utjecaj, a sredstva su najbolje iskorištena ovdje u HNŽ-u, naglasio je Novalić.

Dodao je kako je na tomu zahvalio županijskom premijere Hercegu i Vladi jer “su se pokazali primjerom kako to treba raditi”.

Zahvaljujući tome imamo relativno dobre rezultate borbe protiv pandemije, naročito u ekonomskom smislu, ali mislim da i u zdravstvenom nisu loši, kazao je Novalić i pritom napomenuo kako su posebno klinički centri pokazali zrelost i iznijeli teret.

Govoreći o ekonomskim rezultatima ostvarenim u prošloj godini federalni premijer je kazao kako oni nisu zanemarivi.

Mi smo 27.000 izgubljenih radnih mjesta koje smo do maja imali vratili, ostalo je još 12.000. Znači, svojim mjerama vratili smo praktično dvije trećine izgubljenih radnih mjesta u Federaciji BiH. Kada su u pitanju gospodarska zbivanja prva četiri mjeseca ove godine su, vjerujete, bolja nego bilo koje četveromjesečje u našoj prošlosti. Imali smo 17,7 posto povećan izvoz i prvi put u povijesti Federacije imamo pokrivenost uvoza izvozom 65 posto. On je inače u ravnoteži 56 posto, dodao je.

U istom razdoblju u Federaciji BiH ostvaren je industrijski rast od 17,6 posto.

Sektor koji je najteže pogođen u korona-krizi je turizam, a Novalić je najavio dodatnu pomoć za taj sektor:

Mi smo imali posebno kreirane mjere za turizam, imat ćemo i ove godine kreirane mjere za turizam, i sve što radimo harmonizirano da bismo i tu granu podigli. Ovih dana je aktualno oslobađanje od viza svih onih koji posjećuju naše tri glavne turističke destinacije, a to su Hercegovačko-neretvanska, Sarajevska i Unsko-sanska županija, kazao je Novalić.

U tom smislu, dodao je, podupiru se i zračne luke, pa je tako Zračna luka Mostar ove godine dobila potporu (subvenciju) od 3,5 milijuna maraka s federalne razine.

Grantovska potpora iz Vlade FBiH prema HNŽ-u bila je 60 milijuna maraka, to je po glavi stanovnika najveća potpora, istaknuo je.

Od ukupnog iznosa 19,2 milijuna maraka odnosni se na izravni transfer Vlade FBiH prema Vladi HNŽ-a, dok se ostatak iznosa odnosi na pomoć zdravstvu i pomoć ekonomiji kroz federalni korona-zakon.

Najavio je i skoro usvajanje zakona o restrukturiranju zdravstva, koji će biti “težak” 210 milijuna maraka, od čega se jedna trećina odnosi na SKB Mostar.

Premijer Novalić podsjetio je da se u HNŽ-u realiziraju neki on najvećih infrastrukturnih projekata u Federaciji BiH, poput izgradnje prometnice Stolac – Neum.

Mi smo ovdje u naponu gradnje autoceste, ovdje i kod Zenici ulažu se stotine milijuna pa i više. HNŽ ima tu sreću da se nalazi na važnoj poziciji i mi nećemo prestati da ga podupiremo, poručio je federalni premijer.

Upitan o prijedlogu zabrane pušenja u ugostiteljskim objektima, komu se protive ugostitelji, premijer Novalić je kazao kako je riječ o zakonu koji je u skladu s preporukama Svjetske zdravstvene organizacije, a te preporuke implementiraju se u 170 zemalja svijeta.

Izračuni su pokazali da je pušenje najutjecajniji faktor na dužinu života i na zdravlje, te da je mnogo bolje spriječiti pušenje nego liječiti posljedice pušenja. Mi smo spremni odreći se novca, nekih 800-900 milijuna kroza akcize, radi zdravlja ljudi, kazao je Novalić, prenosi Fena.

Komentirao je i proces cijepljenja, kazavši kako je do sada uvezeno 600.000 doza cjepiva, od čega je manji dio donacija, dok je veći dio cjepiva plaćeno.

U radnom posjetu izaslanstva Vlade FBiH pored premijera Novalića bili su i federalna ministrica financija Jelka Milićević, federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača, federalni ministar prometa i komunikacija Denis Lasić i federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo.