Nutricionistkinja objasnila zašto je krumpir među najzdravijim namirnicama

766

Mnogi će se pri pomisli na krumpir prvo sjetiti nezdravih prženih krumpirića ili čipsa, no nutricionisti podsjećaju kako krumpir sam po sebi nikako nije nezdrav: dapače, bogati je izvor raznih hranjivih sastojaka.

– Krumpir je izvrstan izvor C vitamina koji se povezuje sa zdravljem imuniteta, sintezom kolagena za čvrstoću i elastičnost kože i tkiva, zaštitom od slobodnih radikala koji oštećuju stanice i apsorpcijom željeza – objasnila je dijetetičarka, nutricionistkinja i savjetnica za kuhanje i prehranu iz Pennsylvanije, dr. Beth Stark.

Uz to je, kaže, i bogati izvor kalija, pa djeluje i na regulaciju krvnog tlaka.

– Jedan krumpir sadrži više od 800 miligrama kalija, dok na primjer jedna banana – a banane se često spominju kao bogati izvor kalija – sadrži oko 500 miligrama – rekla je za portal Eat This dijetetičarka i začetnica bloga Stirlist dr. Amber Pankonin.

Osim toga, dodaje ona, jedan krumpir srednje veličine sadrži oko 160 kalorija koje uglavnom dolaze iz ugljikohidrata i tri do četiri grama vlakana: a premda ima malo masnoća i bjelančevina, pun je hranjivih sastojaka zdravih za srce.

– Kalij s kojim je krumpir bogat ima vrlo važnu ulogu u radu mišića, kardiovaskularnog i živčanog sustava, te u održavanju krvnog tlaka – kaže Pankonin i ističe kako prema Harvardskom medicinskom fakultetu, većina Amerikanaca kroz svoju prehranu dnevno jedva unese pola preporučene doze kalija

Njegov nedostatak, napominje ona, šteti bubrezima i loše djeluje na krvni tlak, a posljedica može biti poremećena kalij-natrij ravnoteža koja uzrokuje brojne poremećaje; visoki krvni tlak, opću slabost, slabe reflekse, slabost mišića, suhu kožu i druge…

– Iako možda nećete odmah osjetiti da krumpir dobro djeluje na krvni tlak, s vremenom možete primijetiti da se tlak normalizirao – objasnila je dr. Stark koja ističe da je krumpir najbolje kuhati ili peći u pećnici – i jesti s nekim izvorom proteina: poput piletine ili kiselog vrhnja s vlascem.