Neum: Lipanj dobar, srpanj i kolovoz će biti bolji

1458

Ljetna turistička sezona u jedinom bosanskohercegovačkom gradu na jadranskoj obali – Neumu zvanično će započeti danas.

Prigodnim programima, Neumljani će dočekati sezonu od koje su očekivanja velika i koja bi, svi se nadaju, trebala popraviti krvnu sliku ovog gradića, kojeg je kao i sve druge pogodila i usporila pandemija COVID-a 19.

Gosti iz Slovenije i Francuske…

U Neumu u ovom trenutku boravi značajan broj gostiju, tu su već i turisti iz Europe, a turistički djelatnici zadovoljno trljajući ruke, priželjkuju povećanje broja posjetilaca u vremenu ispred nas.

– Možemo kazati da smo zadovoljni, iako naravno može to i bolje. Trenutni gosti su individualci, ali bez obzira na to zadovoljniji su i hotelijeri jer imamo dobar kongresni turizam u ovome vremenu. To je aktualno i bilo bi odlično da se taj trend održi, rekao nam je predsjednik Udruge turističkih djelatnika Općine Neum, Davor Krešić.

Navodi i kako je dobra stvar što su se otvorile granice, ali ipak većinom su gosti i dalje državljani Bosne i Hercegovine. Prošlu sezonu spasili su upravo oni, pa je i dalje naglasak na promociji u gradovima i općinama u Bosni i Hercegovini. Ipak, ne zanemaruje se ni regija.

– Otvaranjem granica odmah smo svjedočili i osjetnom prilivu gostiju iz drugih zemalja. To su tradicionalno gosti iz Slovenije prije svih, a imamo i Francuze, Poljake, Nijemce… Moram napomenuti kako je lipanj bolji od očekivanoga, te kako je i to dobra podloga i nešto što je kod svih probudilo optimizam, navodi Krešić.

Očekivanja su velika i od jeseni, koja je tradicionalno također dobra na bh. primorju. Najave dolazaka određenih skupina turista već postoje.

– Uz deveti i deseti mjesec koji bi, ako se nešto drastično ne promijeni na loše, trebali biti dobri i u kojima bismo trebali ugostiti više skupina, s kongresnim turizmom koji je također dobar u tim mjesecima, očekivanja su doista velika. Imamo stare inozemne partnere koji istinski jedva čekaju da nam se vrate, i to naravno mnogo raduje, dodaje Krešić.

Optimizam budi i sve veći broj cijepljenih građana, kao i činjenica da u cijeloj Hercegovačko-neretvanskoj županiji posljednjih dana skoro da i nema zaraženih.

– Epidemiološka situacija u Neumu odavno je zadovoljavajuća, a posljednjih dana je idealna i mi se svi nadamo da će tako biti i tijekom sezone. Naravno, i dalje smo oprezni po ovome pitanju i ništa nećemo prepustiti slučaju. Sve ono što moramo sprovesti i kontrolirati, nećemo prepuštati slučaju, najavljuje.

Cesta Stolac – Neum u narednoj godini će biti kompletirana, a u narednim danima će biti okončano ukupno 80 posto ove prometnice.

– Za deset dana ćemo imati nove dionice i to će značiti kraj radova na 80 posto ceste. I to će svakako dodatno olakšati prometovanje do Neuma i sasvim sigurno se pozitivno reflektirati i na ponudu i na broj posjeta. Također, državljani Hrvatske mogu prolaziti kroz tranzit i doći do Neuma, naveo je na kraju.

Tko može u BiH?

Zbog spriječavanja i suzbijanja širenja koronavirusa, Vijeće ministara Bosne i Hercegovine donijelo je odluku o propisivanju dodatnih uvjeta za ulazak stranaca u BiH, kao i odluku o izmjenama i dopunama odluke o propisivanju dodatnih uvjeta za ulazak stranaca u našu zemlju.

Stranac koji ispunjava uvjete za ulazak u Bosnu i Hercegovinu propisane Zakonom o strancima, može ući u Bosnu i Hercegovinu ukoliko na graničnom prijelazu predoči negativan nalaz PCR testa ili brzog antigenskog testa na COVID 19, koji nije stariji od 48 sati ukoliko dolazi iz zemalja Europe, a ukoliko dolazi iz drugih zemalja koji nije stariji od 72 sata do dolaska na granični prijelaz, zatim potvrdu o cijepljenju za osobu koja je prije više od 14 dana od dana dolaska na granični prijelaz primila drugu dozu cjepiva protiv COVID-19 ili je cijepljena jednom dozom prije 14 dana i više od dana dolaska na granicu, ako se radi o cjepivu koje se prima u jednoj dozi, te potvrdu izdanu od liječnika da je prebolio bolest COVID-19 u proteklom periodu od 14 dana, do 180 dana od dana dolaska na granični prijelaz.

Izuzetak su državljani Crne Gore, Republike Hrvatske i Republike Srbije, koji u Bosnu i Hercegovinu ulaze direktno iz države čiji su državljani, kao i njihova maloljetna djeca i supružnici koji su državljani drugih zemalja, posada i kabinsko osoblje zrakoplova čije je krajnje odredište Bosna i Hercegovina, vozači i suvozači teretnih vozila tijekom obavljanja međunarodnog transporta robe u cestovnom prometu uz uvjet da njihov boravak u Bosni i Hercegovini ne traje dulje od 12 sati, posade teretnih vlakova i brodova u međunarodnom prometu, diplomatsko-konzularno osoblje i osoblje međunarodnih organizacija pri obavljanju njihovih službenih dužnosti, a koje tijekom ulaska u Bosnu i Hercegovinu mora posjedovati i predočiti odgovarajuću važeću putovnicu, službe i timovi civilne zaštite kada je njihov ulazak u Bosnu i Hercegovinu žuran i neodgodiv, te pripadnici vojnih snaga država članica Sjevernoatlantskog ugovora i ostalih država koje sudjeluju u Partnerstvu za mir i pripadnici Stožera NATO-a i EUFOR-a u Bosni i Hercegovini, čelnici država i vlada i članovi njihovih izaslanstava čiji je dolazak i odlazak iz Bosne i Hercegovine najavljen Graničnoj policiji diplomatskim putem ili putem protokola nadležnog tijela, stranci koji tranzitiraju preko teritorija Bosne i Hercegovine radi povratka u zemlju uobičajenog boravka, bez zadržavanja, maloljetni stranac čiji je roditelj državljanin Bosne i Hercegovine, kao i stranac koji je supružnik državljanina Bosne i Hercegovine, djeca mlađa od sedam godina koja putuju u pratnji roditelja ili staratelja, ako isti posjeduju negativan nalaz PCR testa ili brzog antigenskog testa na virus, stranci s odobrenim privremenim ili stalnim boravkom u Bosni i Hercegovini, ukoliko se vraćaju u Bosnu i Hercegovinu nakon izlaska i boravka samo u Crnoj Gori, Republici Hrvatskoj ili Republici Srbiji, pod uvjetom da ukupan boravak u ovim državama nije trajao dulje od 48 sati od napuštanja teritorija Bosne i Hercegovine, što se dokazuje otiskom izlaznog, odnosno ulaznog štambilja u putnoj ispravi stranca, te državljani Republike Turske koji svakodnevno prelaze granicu Bosne i Hercegovine radi izvođenja radova na izgradnji mosta Rača u okviru realizacije projekta autocesta Sarajevo-Beograd-Sarajevo.