Klimatolog Majstorović: Tornado je moguć i u Hercegovini

2218

Pojava tornada je moguća i već je zabilježena u Bosni i Hercegovini, ali manjeg intenziteta u usporedbi s onim u Češkoj.

Stručnjaci ih nazivaju pijavice. Umirovljeni bh. klimatolog Željko Majstorović u izjavi za Avaz je kazao da na našim prostorima ova pojava nije česta, ali da nije ni nemoguća.

Tornada najviše pogađaju Ameriku, to je takozvana aleja tornada. Gotovo stotinu tornada manje jačine pogodi Europu, uglavnom Njemačku, zemlje uz Baltičko more i Italiju. Što se tiče naših krajeva, uglavnom su u pitanju pojave manjeg tornada, koji se zove pijavica, rekao je Majstorović.

Zbog mogućih klimatskih promjena, povećava se i mogućnost za ovakvim pojavama.

Povećavaju se frekvencija i intenzitet tih pojava. S obzirom na to, moguća je pojava jače pijavice, pogotovo na sjeveru zemlje, u Posavini, te u Hercegovini, bliže moru. Koliko će to biti jako i kada, to je nepredvidivo, jer su očite klimatske promjene. Razlika u temperaturi donjeg i gornjeg sloja atmosfere može predstavljati jedan od razloga nastanka tornada, kazao je Majstorović.

Ranijih godina pijavice su zabilježene u našoj državi, i to u Bosanskoj Gradišci, Prijedoru i Popovom polju. Naime, u Bosni i Hercegovini pijavice su 2017. pogodile Posavinu. Majstorović kao “krivce” navodi klimatske promjene, promjenu energetskog bilansa u atmosferi, kao i naš geografski položaj.

Posljednjih nekoliko dana zabilježene su ekstremno visoke temperature zraka u Europi, a i kod nas. Moguće da je i to jedan od uzroka jer dodirom visokih i niskih temperatura zračnih masa može doći do pojave ovih vjetrova, dodao je Majstorović.