FOTO | Na Gradini obilježena 28. obljetnica krvave pogibije hrvatskih branitelja

4151

U obrani hrvatske opstojnosti i slobode na lokalitetu Gradina, između čapljinske, stolačke i mostarske općine, prije točno 28 godina život su izgubila 24 hrvatska branitelja iz općina sa juga Hercegovine.

Po mnogim pokazateljima bio je to najkrvaviji dan na ovom dijelu bojišta.

Svetom misom zadušnicom i polaganjem vijenaca, obilježena je 28. obljetnica stradanja pripadnika Hrvatskog vijeća obrane na Gradini.

U spomen na poginule branitelje, nakon svete mise, vijence ispred velikog križa na Gradini položila su izaslanstva koja su došla odati počast braniteljima stradalim na ovom mjestu.

Imena poginulih na Gradini: Goran Rebac, Vedran Đoković, Lenko Bule, Josip Bule, Zlatko Ivanković, Gojko Galić, Nikola Krmek, Krešo Bubalo, Dragan Miličević, Radoja Vidaković, Slavko Previšić, Ilija Krešić, Zoran Šuman, Franjo Bošković, Ivan Šimović, Vinko Babić, Zdravko Jelić, Ivan Čović, Miroslav Mandarić, Kruno Zlomislić, Slavko Kulaš, Božo Anić, Zdravko Sopta i Branko Grgić.

U spomen na sve poginule branitelje i trajnu zahvalu za njihov veliku žrtvu, te u čast i sjećanje na ovaj događaj, svake godine na godišnjicu pogibije branitelja, okupljaju se njihove obitelji te preživjeli suborci koji se ponovno prisjećaju trenutaka kada se branila hrvatska sloboda, za koju nije bilo nikakvog uvjetovanja.

Svoj obol obilježavanju događaja dala je glazbenim izvedbama Muška klapa ”Trebižat”.