Oformljeno Vijeće za demografsku strategiju i revitalizaciju Hrvata u BiH, evo tko je na čelu

840

HNS BiH odlučio je izraditi demografsku strategiju i revitalizaciju Hrvata te je zbog toga oformio vijeće na čijem čelu je Božo Ljubić.

Glavno vijeće Hrvatskog narodnog sabora (HNS) primilo je na znanje informaciju o procesu razgovora o izmjenama Izbornog zakona BiH te je dalo punu podršku hrvatskim predstavnicima u tom procesu, kao i svim prijedlozima koji su u skladu s politikom i dokumentima HNS-a.

Očekujemo i da naši partneri pokažu političku odgovornost i podrže promjene Izbornog zakona u skladu s temeljnim načelom Ustava BiH, načelom konstitutivnosti i ravnopravnosti tri naroda i svih građana BiH, kao i skladu s odlukama Europskog suda za ljudska prava, kao i odlukama Ustavnog suda BiH, priopćeno je iz Ureda za informiranje HNS-a.

Glavno vijeće donijelo je odluku o izradi pravilnika o dodjeli priznanja Hrvatskog narodnog sabora, a za voditelja stručne skupine za pripremu nacrta pravilnika imenovan je Bariša Čolak, voditelja Odjela za ustavno-pravna pitanja.

Glavno vijeće je, temeljem zaključka Predsjedništva HNS-a, donijelo odluku o izradi demografske strategije i revitalizacije Hrvata.

S ciljem praćenja izrade strategije i njezine implementacije, Glavno vijeće je oformilo Vijeće za demografsku strategiju i revitalizaciju Hrvata na čelu s predsjednikom Glavnog vijeća Božom Ljubićem, te članovima vijeća voditeljima odjela za znanost i obrazovanje, odjela za ustavno-pravna pitanja, odjela za gospodarstvo, odjela za sigurnost, odjela za prostorno planiranje, odjela za financije, odjela za kulturu, odjela za socijalna pitanja i odjela za iseljeništvo. Glavno vijeće je oformilo i stručni tim za izradu Demografske strategije na čelu s prof. dr. sci. Mirjanom Miličević, navodi se u priopćenju.