Goran Falak: Kad presadnice platiš 15.000 KM, nema mirnog sna dok ne počne berba

4691

Proizvođači lubenica u dolini Neretve, za razliku od manje-više svih drugih poljoprivrednika priželjkuju još koji vreli ljetni dan.

Govoreći o razlozima za to Goran Falak proizvođač iz Višića kod Čapljine, kaže:

„Toplo vrijeme prodaje lubenici, čim padne kiša opada prodaja, a time i tražnja“, kaže Goran, te na upit kako i gdje prodaje lubenicu nastavlja:

„Roba ide šleperski, ljudi su zadovoljni našom robom. Upravo spremam robu za Bihać, sutra ide za Tuzlu, pa Sarajevo. To je područje na kojem mi veći proizvođači plasiramo lubenicu, manji proizvođači prodaju za Trebinje, Neum, pa do Livna. Mi to kažemo ‘piljarenje’.

Oni čekaju na ulazu u veletržnicu, a mi koji proizvodimo više, moramo ići na velika tržišta, ‘šleperski’. Sadim preko 10.000 komada lubenice, to je oko pet hektara.

Odgovoran je to posao, jer kada presadnice platiš 15.000 KM onda je jasno da nema mirnog sna dok ne počne berba“, kaže jedan od vodećih proizvođača lubenice na čapljinskom području, te najavljuje i širenje proizvodnje, evo i zašto:

„Mora se ići naprijed, nema tu premišljanja. Nas nekolicina koji se profesionalno bavimo ovim poslom moramo povećavati proizvodnju kako ne bi izgubili tržište. Kupci idu u Albaniju, Tursku imaju ponude velike, moramo ih na našem tržištu zadržati, odnosno moramo povećavati proizvodnju.

Jedina konkurencija i na početku i na kraju sezone, nam je Grčka, imaju kvalitetnu robu. Albanija nam nije konkurencija, jer njihova lubenica po kvalitetu zaostaje za našom, Turska u priliku ima neku robu, ali ne mogu nam ni oni konkurirati.

Jedina konkurencija su nam Grci, oni imaju više sunca i jedini nam konkuriraju u slatkoći. Ima prostora na našem tržištu, za kvalitetnu lubenicu, kažem nemamo konkurencije po slatkoći plodova.

Upravo su na ujednačenost i veličina plodova zaustavili kraj dva traktora na veletržnici u Tasovčićima, s kojih se lubenica pretovarala na tegljače. Vrižba zelena, roba svježa, što vlasnik Goran Falak i potvrđuje:

„Lubenica je taman ubrana s njive, prinos je vrhunski, robu imamo kvalitetna ove godine, nije bilo puno kiša. Cijena je 35 do 45 feniga, tu bi se trebala zadržati jedno vrijeme. Konkurencije nemamo!

Trebamo malo više promidžbe za našu robu. Ja gonim i u Sarajevo, po nekih pet tona, lubenica se reže napola na štandovima i nitko još nije našao primjedbu. Tako je i u većine mojih kolega proizvođača. Mislim da možemo biti zadovoljni samo da još koji dan toplo vrijeme potraje, riješili bi sve“, kaže Goran, te dodaje da ove sezone nema problema ni s radnom snagom:

„Ima momaka, dosta je pridonijela ova korona, pa nisu išli na sezonu, tako da imamo radne snage, beremo, tovarimo i radimo bez problema.

Svaki proizvođač u dolini Neretve ima svoju filozofiju, obično se žale na nekontrolirani uvoz, međutim Goran Falak nas je iznenadio potpuno drugom filozofijom – kaže proizvodnju treba povećavati kako bi zadržali domaće kupce. Hercegovačkoj lubenici po kvalitetu konkurira samo grčka, kad je tako onda treba razvijati proizvodnju i držati u šahu uvoznike. Pouka za domaći agrar.