BiH spremna biti dio “mini-Schengena”

626
GP Gabela Polje

Predsjedatelj Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija izjavio je da je BiH spremna biti dio “mini-Schengena” i svakog projekta kojim će biti unaprijeđena ekonomska suradnja zemalja Balkana. Kako je napomenuo, u Europi postoji otpor zbog naziva “mini-Schengen” jer smatraju da je to njihov projekt, i dodao da nema problema da naziv bude promijenjen.

On je istakao da će predstavnik BiH, bude li pozvan, nazočiti narednom sastanku o “mini-Schengenu”.

“Suglasni smo da suradnja bude unaprijeđena, osobito u pogledu infrastrukture jer, ako je ona loša, teško je imati kvalitetnu ekonomsku suradnju“, rekao je Tegeltija.

Komentirajući zastupljenost Srba u pravosudnim institucijama BiH, predsjedatelj Vijeća ministara BiH je rekao da ih na pojedinim rukovodećim pozicijama ima, ali da su promjenama u Visokom sudbenom i tužiteljskom vijeću BiH ostali bez jedne od takvih pozicija.

“Uvijek smo se zalagali da se reformu pravosuđa dogovori i da bude jednaka zastupljenost sviju“, rekao je on i ocijenio potrebnim uraditi kvalitetnu reformu pravosuđa dodavši da u imenovanjima kadrova u pravosudnim institucijama Vijeće ministara i Predsjedništavo BiH ne sudjeluju.